Стали відомі переможниці конкурсу "Створено жінками – 2024"

Стали відомі переможниці конкурсу "Створено жінками – 2024" Фото надане пресслужбою премії "Створено жінками"

Франко-українська торгово-промислова палата (CCIFU) обрала переможниць премії "Створено жінками – 2024". Цього року на конкурс подали рекордні 425 заявок, а спектр інтересів підприємиць коливається від сфери біотехнологій та насінництва до металообробки та пошиття одягу.

Перше місце посіла Ольга Лекова, засновниця ARTSTUDIOLEO, з проєктом Recast plastic, який з переробленого пластику виробляє меблі для укриттів. Переможниця отримала поїздку в Париж та 150 тисяч грн на розвиток бізнесу.

Історія її бренду почалась у 2014 році, коли Ольга переїхала із Донецька до Києва та заснувала компанію ARTSTUDIOLEO. У 2022-му Ольга вирішила використовувати ресурси відповідально та створювати щось значуще для суспільства, особливо в складні часи війни. Так з'явився стартап Recast Plastic, який перетворює пластикові відходи на стильні та функціональні меблі.

Наша місія — створювати меблі, які є не лише функціональними, але й сприяють збереженню довкілля. Ми віримо, що кожен предмет, створений нами, робить світ трохи кращим. Recast Plastic прагне стати лідером у галузі екологічного дизайну, надихаючи інших на відповідальне ставлення до ресурсів та екологічну свідомість, — пояснює Ольга Лекова. 

Друге місце посіла Марина Коршевнюк, засновниця Apixmed. Це інноваційна біомедична компанія, що впроваджує новітні технології у клінічній практиці. Вона отримала 100 тисяч грн та коучінг від Forvis Mazars у програмі X Factory.

Попри пов'язані з війною складнощі компанія Apixmed змогла адаптуватися та продовжити роботу завдяки відданості команди та підтримці міжнародних партнерів.

Ми використовуємо найсучасніші технології, такі як ШІ та біоінформатика, для покращення якості медичного обслуговування та безперервного вдосконалення процесів у системі охорони здоров'я. Сьогодні ми приділяємо значну частину наших ресурсів на підтримку ветеранів та людей, які постраждали внаслідок війни, — каже Марина Коршевнюк.

Третє місце виборола Анна Павлусь — її компанія WHEELNY виробляє адаптивний одяг для людей з інвалідністю, які пересуваються на кріслах колісних. Їй дістався приз у 100 тисяч грн від Michelin та чек вартістю 50 тисяч грн від Crédit Agricole.

Історія бренду WHEELNY почалася у 2016-му році, коли Анна отримала травму спинного мозку та була вимушена пересуватися на кріслі колісному. Тоді вона зіткнулася з проблемою зручного та естетичного одягу для людей з інвалідністю. Як модельєр-конструктор першу модель вона розробила сама для себе.

Кожна модель ретельно розроблена з урахуванням особливостей сидячого положення, щоб забезпечити максимальний комфорт та свободу рухів. Стильний дизайн та різноманіття фасонів дозволяють кожному знайти одяг, який підкреслить його особистий стиль та подарує відчуття впевненості в собі, — каже Анна Павлусь.

Фото надане пресслужбою премії "Створено жінками"

Приз симпатій журі та 50 тисяч грн дістались Дануті Кріль із брендом GUCULIYA — главрецька чорнодимна кераміка.

Офіційним початком проєкту можна вважати 2021 рік, коли була створена перша колекція під назвою "Гуцулія.Тіні". Її натхненням стала атмосфера фільму Сергія Параджанова "Тіні забутих предків", старих гуцульських хат, сімейних столів при свічках, приглушених тонів, сильних образів людей та діалогу з предками.

Для мене було відкриттям, що багато людей не знає про  унікальну технологію чорнодимленої  кераміки. Це стало символом того, що мені слід йти шляхом переосмислення та заглиблення в українську спадщину”, — відмічає Данута Кріль.

Спеціальну відзнаку "Сталева жінка" для підприємиці, яка працює у вкрай "нежіночому" секторі, отримала Ольга Мелих — керівниця компанії "Квота", що виготовляє пресформи для лиття пластику та надає послуги з обробки металу й пластику.

"Цього року ми вражені кількістю та якістю заявок, які отримали — 425. Це свідчить про стійкість та про підприємницький дух українських жінок навіть у найскладніші часи. Ми пишаємося тим, що можемо підтримувати цих талановитих жінок та сприяти їхньому успіху, — каже Мод Жозеф, директорка CCIFU.

Цього року ініціатива "Створено жінками" проводилась вже вшосте. Започаткована Франко-українською торгово-промисловою палатою, премія має на меті підтримку жінок-підприємиць, які продовжують вести свій бізнес навіть під час війни. За цей час у конкурсі взяли участь 1100 жінок, а близько 35 переможниць отримали 800 000 грн на розвиток бізнесу.  

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації