Старі банкноти 500 грн почнуть вилучати з обігу: причина

Старі банкноти 500 грн почнуть вилучати з обігу: причина Фото: "ТиКиїв"/Ігор Кузнєцов

З 1 серпня Нацбанк розпочне вилучати з обігу банкноти номіналом 500 гривень старого зразка, щоб поступово замінити їх на сучасні. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

"П'ятисоток" зразків 2003-2007 років поступово ставатиме все менше в обігу, і їх замінять сучасніші та більш захищені банкноти. Водночас вони залишатимуться дійсним платіжним засобом, тож спеціально обмінювати старі банкноти на нові не потрібно.  

Головна ціль заміни — підвищити якість готівки в обігу, адже старі банкноти номіналом 500 грн, які майже 18 років перебувають в обігу, вже сильно зносилися. Тож поступова заміна старих "п'ятисоток" новими підвищить захист і якість грошей в обігу.  

Як відбуватиметься заміна

З 1 серпня банки поступово вилучатимуть з обігу старі банкноти 500 грн. Такі банкноти не видаватимуть у банках клієнтам, а Нацбанк припинить підкріплювати ними каси банків.

Тобто, потрапивши у банк, старі 500 грн більше не повертатимуться в обіг, а вилучатимуться з нього. Далі їх передаватимуть до Нацбанку для перерахування та утилізації. Заміна банкнот не вплине на готівкові розрахунки українців.

У НБУ також нагадали, що зараз триває поступове вилучення з обігу банкнот номіналами 1 та 2 грн зразків 2003-2007 років, а також 5, 10, 20 та 100 грн зразків 2003-2007 років. Старі 1, 2, 5 та 10 грн замінюють монетами зразка 2018 року, а інші — сучаснішими банкнотами.

Після завершення усіх процесів оптимізації, банкнотно-монетний ряд гривні міститиме тільки гроші сучасного покоління.

Нагадаємо, в Україні запрацювали кілька пільгових програм для підвищення енергонезалежності споживачів та бізнесу. Серед них — пільгові програми для власників приватних і багатоквартирних будинків та бізнесу.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації