Старовинні лазні на Подолі хочуть внести до реєстру нерухомих пам'яток України

Старовинні лазні на Подолі хочуть внести до реєстру нерухомих пам'яток України Фото: фейсбук Дмитра Перова

Старовинну будівлю Садиби Бубнових на Подолі, де колись працювали лазні, планують внести до Держреєстру нерухомих пам'яток України. Про це повідомили у Київському науково-методичному центрі з охорони, реставрації та використання пам'яток історії, культури й заповідних територій.

Там розповіли, що подали до Мінкульту облікову документацію на будівлю на вулиці Набережно-Хрещатицька, 13, побудовану у першій третині ХІХ століття, щоб її внесли до Державного реєстру нерухомих пам'яток України за видом "історія та архітектура".

Важливо те, що будинок становить цінність як цікавий приклад архітектури у формах класицизму, відображає розвиток київської архітектури ХІХ ст., репрезентує творчість київського архітектора Олександра Ромуальдовича Хойнацького, — кажуть у КНМЦ.

Там додають, що будівля є рідкісним прикладом споруд, функціональним призначенням яких були міські лазні. До того ж вона пов'язана з історією та духовним розвитком єврейської громади Києва.

Довідка. Будівля на вулиці Набережно-Хрещатицькій, 13, була побудована у 1822 році. Спочатку садиба належала купецькій родині Бубнових, а потім, у різні часи, тут були розташовані купецькі лазні, торгові лавки, юдейський молитовний дім та майстерні річкового порту.

Старовинну садибу хотіли демонтувати, проте у вересні 2023 року Департамент охорони культурної спадщини КМДА надав їй статус пам'ятки. До того часу забудовник вже встиг розібрати дах та частину пам'ятки. 

Також активісти спільноти "Спадщина", яка опікується збереженням історичних будівель Києва, розробили макет-візуалізацію, як може виглядати відновлена Садиба Бубнових. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації