Столичні хірурги провели на працюючому серці пацієнта вінцеве шунтування

Столичні хірурги провели на працюючому серці пацієнта вінцеве шунтування Фото: Національний Інститут хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова

Вінцеве шунтування на працюючому серці, без апарату штучного кровообігу, було проведено 57-річному чоловіку в Національному Інституті хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова.

Повідомляється, що пацієнт звернувся за консультацією до лікарів зі скаргами на болі в ділянці серця та значну різницю артеріального тиску на обох руках. При обстеженні у нього виявили атеросклеротичний процес, яким було уражено коронарні судини та першу порцію лівої підключичної артерії.

Загалом атеросклеротичний процес є підступним. Повільно протікаючи, без особливих проявів, він може вражати декілька судинних сегментів, викликаючи різноманітні прояви, — пояснили в Інституті Шалімова.

У чоловіка було уражено два вагомих судинних сегменти, тому оперативне втручання потребувало неабияких хірургічних навичок та нестандартного підходу.

Пацієнту було виконано сонно-підключичне переключення, що дало можливість зберегти внутрішню грудну артерію, після провели вінцеве шунтування. Робили його на працюючому серці, без апарату штучного кровообігу. За словами лікарів, цей метод є більш фізіологічним та передбачає менший відсоток розвитку можливих ускладнень. Вже на шосту добу після операції чоловік поїхав додому. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації