Столичні студенти розробляють колінний протез для поранених захисників

Столичні студенти розробляють колінний протез для поранених захисників Фото: Борис Корпусенко для видання "Вечірній Київ"

Студенти та викладачі КПІ ім. Сікорського створюють унікальний колінний протез для поранених військовослужбовців, повідомляє видання "Вечірній Київ".

Протез
Фото: Борис Корпусенко для видання "Вечірній Київ"

Зазначається, що попит на колінні протези в Україні через війну значно зріс. Наразі немає нашого виробника, який би їх виготовляв. Тож лікарі замовляють протези з-за кордону. Орієнтовна вартість одного такого протезу — три тисячі євро.

Вирішити цю проблему взялися у КПІ ім. Сікорського.  Міністерство освіти та науки надало їм грант на розробку.

Протез
Фото: Борис Корпусенко для видання "Вечірній Київ"

Очолила гурток, який займається дослідженням біомеханічних систем, 28-річна Ольга Мусієнко. До команди розробників протеза, увійшов 20-річний студент Олексій Моргун. 

Протез
Фото: Борис Корпусенко для видання "Вечірній Київ"

Ми прийняли цей виклик та почали обговорювати, що потрібно для того, аби зробити такий протез. Для ознайомлення взяли швейцарський імплант Zimmer. Утім, це тільки для розуміння який вигляд має та як працює протез. Український аналог буде іншим, — розповів  Олексій.

За формою та вагою ендопротез команди з КПІ більш мініатюрний, аніж іноземний протез. Він виготовлений з титанового сплаву. За допомогою 3D-моделювання в КПІ планують зробити індивідуальний підбір імпланту  для кожного пацієнта.

Протез
Фото: Борис Корпусенко для видання "Вечірній Київ"

Отже, можна буде підібрати колінний імплант під конкретного пацієнта, зробивши 3D-дослідження. Опісля інженер може підібрати ту форму протеза, яка буде підходити саме цій людині. Далі його замовляють на виробництві, і в найкращому разі, за тиждень ця важлива деталь буде готова, — зазначив Олексій.

Повідомляється, що розробка імпланту займе доволі тривалий час. Фахівцям знадобиться орієнтовно три роки на те, щоб врахувати всі властивості матеріалу, дослідити, як поводитиметься чужорідне тіло всередині пацієнта та як приживатиметься.

Зараз розробники шукають виробників, які мають спеціальні принтери для виготовлення таких колінних протезів.

Нагадаємо, що у Київському політехнічному інституті також створили фільтр, що здатен перетворити заражену воду на питну.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації