"Світло буде витрачатися марно": Зеленського закликали ветувати закон про скасування переходу на "літній" час

"Світло буде витрачатися марно": Зеленського закликали ветувати закон про скасування переходу на "літній" час Фото: unsplash.com

До Президента Володимира Зеленського звернулися з проханням ветувати прийнятий Верховною Радою закон, що скасовує перехід із "зимового" на "літній" час в Україні.

Зробити це закликає громадська організація "Академія наук вищої школи", до якої входять науковці з українських закладів вищої освіти. Відповідне звернення від голови ГО Олександра Наконечного опублікувало видання "Новинарня".

В академії нагадали, що впроваджувати переведення годинників у різних країнах почали на початку XX століття, щоб повніше використовувати сонячне світло у літні місяці. І у нас час питання енергоощадження досі залишається актуальним. Тому провідні держави світу й далі практикують переведення годинників.

Так роблять у майже всіх штатах США, провінціях Канади, Великій Британії та всіх без винятку державах ЄС (попри те, що в ЄС від 2021 року питання запровадження літнього часу є вже компетенцією не Брюсселя, а національних урядів), — йдеться у зверненні.

Натомість, наголошує Наконечний, відмовилися від переведення годинників такі держави, як росія, білорусь і Китай.

На його думку, ухваливши законопроєкт, Україна  відійшла від практики обчислення часу, прийнятої у країнах ЄС та інших розвинених державах, та прийняла варіант, "характерний для тоталітарного світу".

Також в академії вважають, що ухвалення законопроєкту збільшить витрати на освітлення у вечірні години навесні, влітку та восени, що матиме особливо відчутний ефект під час відключень електроенергії.

Як зазначив Наконечний, у ранкові години сонячне світло буде витрачатися марно. Тому доведеться запроваджувати гнучкий графік робочого дня в різних регіонах. 

Законопроєкт було ухвалено з суто формальними експертними висновками міністерств, але без глибоких фахових експертних висновків наукової спільноти, зокрема профільних установ НАН України, НАМН України, провідних університетів тощо, — йдеться у зверненні.

Враховуючи усе це, Наконечний закликав Зеленського накласти вето на законопроєкт та доручити уряду утворити робочу групу з фахівців, щоб опрацювати пропозиції щодо вдосконалення системи обчислення часу в Україні.

Нагадаємо, на засіданні 16 липня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт, що скасовує перехід на "літній" час.  Якщо документ підпише Президент, востаннє стрілки годинників в Україні переведуть цьогоріч в останню неділю жовтня.

Читай також: "Зимовий чи літній: який час потрібен Україні"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації