The Guardian назвав "20 днів у Маріуполі" одним із найкращих фільмів року у Британії та США

The Guardian назвав "20 днів у Маріуполі" одним із найкращих фільмів року у Британії та США Кадр з фільму "20 днів у Маріуполі"

Авторитетне британське видання The Guardian назвало документальну стрічку "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова одним з кращих фільмів 2023 року у США та Британії.

У рейтингу Сполучених штатів стрічка посіла шосте місце з 50, а у британському рейтингу — четверте з 50.

"20 днів у Маріуполі" розповідає про жорстоку облогу українського портового міста російськими військами навесні 2022 року. У результаті російських обстрілів та бомбардувань у місті, за приблизними оцінками, загинули понад 20 000 людей.

Режисер Мстислав Чернов та фотограф Сергій Малолєтка перебували у самому епіцентрі подій і документували те, що відбувалося в оточеному росіянами місті. З відзнятих ними матеріалів створили фільм — важкий та безкомпромісний у своїй прямоті. 

Цей фільм є справжнім репортажем з пекла на землі. Чернов з неймовірною деталізацією показує понівечені тіла чоловіків, жінок і дітей і ще більш нестерпно показує агонію близьких, що ридають над трупами: спалах душевного болю майже непристойний у своїй прямоті. Та Чернов і його фотограф Євген Малолєтка самі є частиною цієї історії. Люди в об'єктиві завжди реагують на їхню появу: іноді сердито вимагають від репортерів піти геть, але іноді з майже такою ж відчайдушною люттю кажуть їм залишитися та зафільмувати те, що вони переживають, бути свідками цього жаху, — пише The Guardian.

Журналісти додають, що автори фільму не цурається показувати й те, як доведені до відчаю звичайні люди стають мародерами та втрачають людяність. Ці кадри не покажуть у вечірніх новинах, але саме вони дозволяють осягнути увесь жах війни.

Нагадаємо, "20 днів у Маріуполі" та ще чотири українських фільми потрапили у кваліфікаційні списки на "Оскар". Церемонія вручення премії американської кіноакадемії відбудеться 11 березня 2024 року.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації