У Гостинному дворі хочуть зробити великий музейний простір

У Гостинному дворі хочуть зробити великий музейний простір Фото: КМДА

Столична влада планує розмістити у Гостинному дворі музей історії Києва. Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко в інтерв'ю "Вечірньому Києву".

Вона розповіла, що КМДА протягом 10 років бореться за те, щоб Гостинний двір передали київській громаді. Зараз будівля, за яку роками йшла судова тяганина, перебуває у підпорядкуванні Мінкульту. У 2021 році її оголосили пам'яткою національного значення, а в середині будівлі розпочали протиаварійні роботи. Проте Гостинний двір і досі перебуває у занедбаному стані.

За словами Старостенко, ще на початку повномасштабної війни столична влада хотіла, щоб Гостинний двір передали Києву, і місто зробило там великий музейний простір.

У столиці досі немає великого приміщення для розміщення всіх музейних фондів Музею історії Києва. 20 років тому музей міста знаходився у Кловському палаці. Тоді його просто виселили з приміщення, і наразі багато музейних експонатів знаходяться в ящиках в "Українському домі", — каже заступниця голови КМДА.

Вона додала, що у разі передачі Гостинного двору місту столична влада знайде позабюджетні кошти для його реставрації.

Ще в одній занедбаній історичній будівлі, будинку Сікорського, столична влада хоче створити музей повітроплавання на честь видатного авіаконструктора. Будинок Сікорського також зараз перебуває у державній власності, проте Мінкульт погодив розпорядження про передачу садиби у власність громади Києва.

Ми вже багато років вимагаємо від Кабінету міністрів, щоб нам передали цю будівлю, аби здійснити протиаварійні роботи й зберегти пам'ятку. Адже сьогодні балансоутримувач нічого не робить для її збереження, — зазначила Старостенко.

Нагадаємо, пошкоджений російським "шахедом" будинок на вулиці Жилянській, у якому жив актор і драматург Панас Саксаганський, планують відреставрувати за 12,6 млн грн. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації