У Києві створили комісію з погодження ескізів та розміщення муралів

У Києві створили комісію з погодження ескізів та розміщення муралів Фото: Unsplash

Київська міська рада підтримала проєкт рішення про створення комісії з питань погодження ескізів та локацій розміщення стінописів у столиці. Комісія працюватиме за відкритою процедурою та враховуватиме численні фактори у процесі погодження нових муралів.

Мурал (Mural) — це надзвичайно великий витвір мистецтва, найчастіше картина або величезне "графіті", нанесене на поверхню стіни. Стінописи — це сучасне монументальне мистецтво, яке спрямоване надати краси будинкам. Але інколи художникам це не вдається. 

До складу комісії увійдуть фахівці з галузей мистецтвознавства, урбаністики, краєзнавства, архітектури, культурології та охорони пам'яток, а також представники профільних столичних департаментів. Вони дбатимуть про збереження естетики міста.

Важливо забезпечити професійний підхід до погодження ескізу та локації кожного муралу, враховуючи, що останнім часом кількість ініціатив щодо створення монументальних розписів значно зросла, — зазначила голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха.

За її словами, у Києві почастішали випадки гострих публічних дискусій, протестів та скарг на стінописи. Тож, завдання комісії — вивчати доцільність розміщення тих чи інших муралів, щоб не допустити хаотичного замальовування будівель.

Фото: Unsplash

Новостворена комісія буде враховувати численні фактори у процесі погодження нових стінописів: мета та концепція, художня та культурна цінність, актуальність та соціальний вплив, гармонійне інтегрування муралу в урбаністичний простір тощо. Ці та інші положення дозволять унеможливити хаотичне замальовування міських об'єктів, подекуди зовсім недоречними стінописами сумнівної культурної та художньої цінності. 

Комісія буде відхиляти ініціативи створення муралів, які містять рекламу, заборонену законодавством України інформацію, а також не буде погоджувати нанесення стінописів на фасади будівель, які є об'єктами культурної спадщини.

Фото: Unsplash

Нагадаємо: у листопаді 2023 року у Києві ввели тимчасову заборону на створення нових стінописів. Тоді у Київській міській раді сказали, що планують затвердити процедуру погодження ескізів та локацій розміщення монументальних розписів у Києві. 

Ми також писали про те, що київські активісти запустили подкаст про збереження історичної архітектури.   

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації