У Києві відкрили артоб'єкт з уламка 400-річної липи Петра Могили: фото

У Києві відкрили артоб'єкт з уламка 400-річної липи Петра Могили: фото Усі фото: пресслужба Dovgiy Family Office

На території Софії Київської відкрили артоб'єкт "Re:Forma духу", створений з уламка стовбура 400-річної липи Петра Могили, яка постраждала під час буревію у травні 2022 року. 

Над проєктом протягом двох років працювала компанія Dovgiy Family Office, а створенням самої скульптури займався Костянтин Скритуцький, який був автором мозаїчних артоб'єктів на столичній Пейзажній Алеї. Зокрема, знаменитого "Маленького Принца" та демонтованої влітку "Дівчинки на подушках".

За легендою, липа, що росте на початку Андріївського узвозу, поруч із Національним музеєм історії України, була посаджена митрополитом Петром Могилою у 1635 році на честь часткової відбудови Десятинної церкви. Зараз дерево сягає 10 метрів у висоту та має обхват 5 метрів.

Два роки тому зламану частину липи планували розпилити та знищити. Проте активісти, серед яких і фахівець з догляду та лікування дерев Володимир Ветроградський, звернулися до Dovgiy Family Office з проханням зберегти цю гілку. У підсумку ухвалили нетривіальне мистецьке рішення — створити з уламка скульптуру, яка б не лише зберегла частину історичного дерева, але й надала йому нових, сучасних сенсів.

Цей проєкт — можливість показати більш екологічний та сучасний підхід до збереження нашої культурної спадщини, — підкреслила керуюча партнерка Dovgiy Family Office Оксана Гуляєва.

Для виготовлення скульптури Костянтин Скритуцький застосував японську техніку опалення дерева вогнем. Вона символізує трансформацію українського суспільства, розвиток та народження нових сенсів.

0 / 0

За словами митця, його задачею було зберегти природну форму цього унікального артефакту, але перетворити його на символ стійкості та трансформації — "математичний" куб.

Обпалити вогнем, щоб дерево не піддавалося дощам та вітрам. Але відкрити незахищене світле "серце". Словом — реформувати — зробити "Re:Forma", — розповідав раніше митець.

Побачити артоб'єкт "Re:Forma духу" можуть усі відвідувачі заповідника "Софія Київська".

Нагадаємо, днями у Києві відкрили пам'ятник кінорежисеру Олександрові Довженку, який простояв у гаражі 16 років. Його встановили перед входом на кіностудію, що носить ім'я видатного українського кінематографіста.

Читай також: "На Солом'янці відкрили пам'ятник "народному" митрополиту, розстріляному радянською владою"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації