У Києві відкрили виставку про історію греків Маріуполя

У Києві відкрили виставку про історію греків Маріуполя Фото: t.me/mariupolrada

На території Києво-Печерської Лаври відкрили виставку "Хрест і надія: священна спадщина греків Маріуполя". Вона присвячена Дню міста Марії, який відзначають 29 вересня, повідомили у пресслужбі Маріупольської міськради.

Виставка розповідає про історію Маріуполя, починаючи з XVIII століття, коли корінні народи Криму — кримських греків, вірмен, волохів — насильно переселили у Надазов'я. Експозиція містить матеріали про козацьку добу, грецькі поселення, культурні та мовні звичаї маріупольців. А також — про сучасну блокаду міста. 

Ми прагнули показати, що історія повторюється. Як у XVIII столітті була депортація греків з Криму, так і сьогодні війна призвела до тисяч переселенців з міста, – каже голова департаменту відновлення та реінтеграції деокупованих територій Мінкульту Діана Трима.

Фото: t.me/mariupolrada

Серед ключових експонатів виставки — плащаниця XVIII століття, яку до Маріуполя привезли кримські греки. На початку 2022 року реліквія була на реставрації у Києві, завдяки чому вона вціліла, на відміну від більшості експонатів Маріупольського краєзнавчого музею, які знищили російські окупанти.

Виставка триватиме у Києво-Печерській лаврі до 27 жовтня. Подібні заходи, що нагадують про історію міста Марії, відбуваються у Лаврі вже другий рік поспіль.  

Читай також: "Будь другом. Собі теж": на столичному вокзалі відкрили виставку про ментальне здоров'я чоловіків"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації