У Києві закінчився найдовший безморозний період: скільки він тривав

У Києві закінчився найдовший безморозний період: скільки він тривав Фото: unsplash.com

Минулої суботи, 18 листопада, у Києві завершився рекордно довгий безморозний період. Про це повідомили у Центральній геофізичній обсерваторії імені Бориса Срезневського. 

За даними спостережень метеостанції обсерваторії, 18 листопада у столиці вперше за цю осінь температура повітря знизилась до -0,2 градуса. Це ознаменувало закінчення  безморозного періоду, який тривав з 31 березня.

Цьогорічний безморозний період виявився рекордно довгим за весь час спостережень. Він тривав 232 дні. Попередній рекорд, тривалістю 225 днів, був зафіксований у 2022 році. Тобто, він протримався усього рік.

Найкоротші безморозні періоди у столиці були зафіксовані у 1902 та 1945 роках — їхня тривалість становила тільки 144 дні. 

У середньому ж тривалість безморозного періоду дорівнює 197 днів, а середньою багаторічною датою першого заморозку у повітрі є 21 жовтня. 
 
Однак, попри те, що у столиці вже були перші морози, офіційно метеорологічна зима розпочнеться тільки тоді, коли середньодобова температура повітря стійко перейде нижче нуля градусів. У середньому такий перехід у Києві відбувається у районі 29 листопада.

Нагадаємо, на початку листопада на Київщині за один день зафіксували одразу два температурних рекорди. Обидва вони були пов'язані з нетипово теплою як для цього періоду погодою.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації