У Києві з'являться сквери Героїв ОУН, імені Ігоря Козловського та Голди Меїр

У Києві з'являться сквери Героїв ОУН, імені Ігоря Козловського та  Голди Меїр Фото: theukrainians.org

Київська міська комісія з найменувань підтримала нові назви для трьох скверів та трьох шкіл. Про це повідомила заступниця голови КМДА Марина Хонда.

Вона розповіла, що усі пропозиції пройшли громадське обговорення, і їх підтримали більшість киян. Рекомендації комісії передадуть до Київради, яка має ухвалити остаточне рішення про перейменування об'єктів.

Зокрема, комісія підтримала надання назв таким скверам, які до цього не мали назв:

  • на перетині проспектів Академіка Палладіна та Берестейського й вулиці Ореста Васкула у Святошинському районі — на сквер Героїв ОУН;
  • на розі вулиць Григорія Сковороди та Почайнинської в Подільському районі — імені Ігоря Козловського;
  • на вулиці Боричів Тік, 17, 19, 21 у Подільському районі — на сквер імені Голди Меїр.

Зазначимо, що Ігор Козловський був вченим, письменником та громадським діячем з Донеччини, якого у 2016-2017 роках утримували у полоні бойовики "ДНР" за проукраїнську позицію. Там він пережив тортури та знущання. Вченого звільнили наприкінці 2017 року за обміном, а у вересні 2023-го він помер у Києві.

Голда Меїр — одна із засновниць держави Ізраїль, яка народилась в українській столиці. Вона була підписантом Декларації незалежності Ізраїлю, обіймала посади міністерки праці, міністерки закордонних справ та прем'єр-міністрки країни.

Також члени комісії підтримали присвоєння нових назв трьом столичним школам імен:

  • спеціалізованій школі № 89 (Печерський район) — імені Григорія Цехмістренка;
  • спеціалізованій школі I-III ступенів № 193 з поглибленим вивченням української мови та літератури (Подільський район) — імені Олега Мудрака;
  • школі I-III ступенів № 300 (Деснянський район) — імені Руслана Попова.

Нагадаємо, у столиці знову хочуть перейменувати музичну академію Чайковського. Відповідне звернення до Мінкульту направила Київрада. Раніше комісія Інституту національної пам'яті вже підтвердила належність назви академії до символіки російської імперської політики, а студенти і викладачі неодноразово просили про перейменування.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації