У Києво-Печерській лаврі проходять розкопки: що шукають

У Києво-Печерській лаврі проходять розкопки: що шукають Фото: фейсбук-сторінка Національного заповідника "Києво-Печерська лавра"

У Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" проходять розкопки. Вони відбуваються на двох ділянках у Митрополичому саду. Спільно зі співробітниками заповідника працюють студенти Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

розкопки, києво-печерська лавра
Фото: фейсбук-сторінка Національного заповідника "Києво-Печерська лавра"

Головним об'єктом досліджень стали залишки склоробної майстерні. Їх знайшли у 1951 році та частково досліджували у 2021 році. На жаль, у листопаді 2022 року на цьому місці трапилася аварія теплотраси, що призвело до знищення половини майстерні. 

Працівники заповідника запланували розбити стаціонарні розкопки з метою отримання нових даних по склоробному комплексу 11-12 століття. За своєю цінністю майстерня немає аналогів серед досліджених на всій території Київської Русі. Попередній аналіз доводить присутність візантійських майстрів, які виготовляли смальту для оздоблення Успенського собору в 11 столітті. Це свідчить про нашу дотичність до світової культури ще тисячу років тому. 

розкопки
Фото: фейсбук-сторінка Національного заповідника "Києво-Печерська лавра"

Друга ділянка досліджень — продовження пошуку траси кам'яного муру 12 століття. Його також знайшли в 1951 році, але часткового досліджували у 2018-му. Мури також постраждали внаслідок аварії теплотраси. 

Розкопки дозволять отримати унікальні дані про будівничих Успенського собору, якому в цьому році виповнюється 950 років. Про це повідомили на офіційній сторінці Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" у фейсбуці.

розкопки
Фото: фейсбук-сторінка Національного заповідника "Києво-Печерська лавра"
Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації