У Києво-Печерській лаврі вже почали експертизу мощей: що відомо

У Києво-Печерській лаврі вже почали експертизу мощей: що відомо Фото: lavra.ua

У Києво-Печерській лаврі вже почали проводити експертизу мощей та інших святинь, щоб підтвердити їхню справжність. Про це повідомив в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Він розповів, що Мінкульт створив комісію з профільних фахівців, які дуже ретельно досліджують усі реліквії та інші артефакти, що зберігаються у Лаврі. Адже ці об'єкти є частиною національного музейного фонду, і під час передачі монастиря державі їх потрібно перевірити.

Коли ми проводимо заходи щодо припинення користування монастирем об'єктами Національного заповідника "Києво-Печерська лавра", ми приймаємо за актом все, що колись перебувало в їхньому користуванні, адже це є державним надбанням, — пояснив Карандєєв.

Очільник Мінкульту розповів, що мощами святих раніше опікувалися ченці монастиря на території Лаври, які мають належне розуміння того, як треба поводитися з цими артефактами. У Мінкульті хочуть, щоб монахи й далі продовжували це робити, як фахівці своєї справи, та допомогли державі належним чином опікуватися цими реліквіями. 

Щодо експертизи мощей, то вона, за словами Карандєєва, вже триває. 

Йде, звичайно. В процесі вивільнення монахами і співробітниками монастиря приміщень, які вони займали, і де перебувають зараз ці мощі або інші культурні цінності, — додав в. о. міністра.


Нагадаємо, у Києві з'явиться новий культурний маршрут, що пролягатиме від Софії Київської до Києво-Печерської лаври. Він стане одним із "Культурних маршрутів" Ради Європи та об'єднає історію України з її новітніми об'єктами.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації