У Києво-Печерській лаврі знайшли артефакт зі старовинної склоробної майстерні

У Києво-Печерській лаврі знайшли артефакт зі старовинної склоробної майстерні Фото: Національний заповідник "Києво-Печерська лавра"

У Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" з початку липня тривали розкопки. Вони відбувалися на двох ділянках у Митрополичому саду. За цей час археологам вдалося розшукати понад 3 тис. артефактів. 

Фото: Національний заповідник "Києво-Печерська лавра"

На початку археологічних досліджень перед фахівцями стояли кілька завдань. Одне з них — дослідження комплексу склоробної майстерні XI-XII століть. 

За результатами археологічних досліджень на території Києво-Печерської лаври, науковці знайшли унікальний артефакт: елемент верхньої/бокової частини горна з глиняною обмазкою з одного боку та виробничим шлаком з іншого, всередині якого міститься фрагмент напівпрозорого скла. Завдяки цій знахідці існування горнів склоробної майстерні XI-XII століть у Митрополичому саду не викликає сумнівів. Знайдений артефакт цьому підтвердження. Про це повідомили на офіційній сторінці Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" в фейсбуці. 

У Києво-Печерській лаврі знайшли унікальний артефакт
Фото: Національний заповідник "Києво-Печерська лавра"

Наступний етап роботи науковців — камеральна обробка віднайдених матеріалів і не менш важлива дослідницька робота. Він триватиме до кінця року.  

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації