У Київській області випадково знайшли рослину — сучасницю мамонтів

У Київській області випадково знайшли рослину — сучасницю мамонтів Фото: gettyimages

У дубовому лісі під Переяславом виявили популяцію бруслини карликової — найдавнішої рослини-релікту, яка росла на землі ще 1,8 млн років тому і є сучасником мамонтів.

Рідкісну рослину знайшов любитель дикої природи з Києва Артем Войналович. Пізніше екологи КЕКЦ провели експедицію у вказане місце та підтвердили інформацію.

Рідкісна рослина
Фото: КЕКЦ

Зазначається, що це велике наукове відкриття. В Україні є лише близько 30 місць зростання бруслини карликової. Довгий час вважалося, що її немає на Лівобережній Україні, а також у Київській області.

Рідкісна рослина
Фото: КЕКЦ

Бруслина карликова — низенький (0,3-їм) вічнозелений сланкий чагарничок. У дольодовиковий період вона була досить поширена у всій Євразії. Однак після відступу льодовика рослина не могла відновити свій ареал через сильну конкуренцію більш пристосованих та видів, що прогресують.

Рідкісна рослина
Фото: КЕКЦ

Виявилося, що у дубовому лісі під Переяславом ростуть також інші червонокнижні рослини  —  лілія лісова, дикі орхідеї: коручка і любка. Разом із Богуславським лісгоспом фахівці КЕКЦ планують створити там пам'ятку природи.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації