У Музеї війни демонтують монументальний горельєф "Курська битва" за майже 650 тис. грн

У Музеї війни демонтують монументальний горельєф "Курська битва" за майже 650 тис. грн Фото: travels.in.ua

З території Національного музею історії України у Другій світовій війні приберуть радянський монументальний горельєф "Курська битва". Його демонтаж коштуватиме майже 650 тисяч гривень, йдеться в системі електронних закупівель Prozorro.

Музей війни оголосив тендер на переміщення горельєфа 31 липня. Вартість робіт оцінюють у 647 500 грн, а завершити їх мають до першого грудня цього року. 

У тендерній документації зазначається, що горельєф "Курська битва" 1981 року авторства скульпторів Євгена Карпова та Валерія Федічева має розміри 402 на 1520 см. Він виготовлений з мідних листів завтовшки 1,2-1,5 мм у техніках карбування, виколотки, зварювання та патинування. Кріпиться горельєф до масивного металевого каркаса.

Виконавець робіт має подати на затвердження проєктно-технічну документацію та залучити до нагляду за ними автора твору та фахівця-реставратора. Куди саме планують перемістити горельєф, поки невідомо.

Зазначимо, що у березні у Музеї війни повідомили про плани демонтувати горельєф "Курська битва" як "наочний символ більшовицької пропаганди в монументальному мистецтві". Він має стати частиною музейної фондової колекції.

Керівництво музею збирається демонтувати усі пам'ятники та елементи радянської пропаганди, а також максимально змінити архітектурний ландшафт комплексу. Там кажуть, що комплекс "має позбутися радянського наративу, який десятки років пропагував міф великої вітчизняної війни".

Читай також: "У Києві демонтували чергову велику рекламу з висоти 30 метрів: фото, відео"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації