У центрі Києва горів флігель історичної садиби Мурашка, де залишився один мешканець

У центрі Києва горів флігель історичної садиби Мурашка, де залишився один мешканець Фото: facebook.com/livingcitykyiv

У центрі Києва, на вулиці Малій Житомирській, горів флігель історичної садиби Мурашка ХІХ століття. Про це повідомив останній житель та захисник будівлі, математик і викладач Олександр Глухов.

Мала Житомирська 12, флігель, пам'ятка архітектури, — написав він днями.

За словами Глухова, чергова пожежа в історичній будівлі була незначною, і її встигли вчасно загасити. Чи був це підпал, він також не уточнив. До цього садиба вже горіла у 2013 році.

0 / 0

В історичній будівлі на Малій Житомирській, 12-14, яку побудували у 1858 році, мешкав видатний український художник Олександр Мурашко. Садиба складається з фасадного прибуткового будинку на червоній лінії забудови вулиці та флігеля на подвір'ї. Вона має статус пам'ятки архітектури, проте вже довгий час перебуває в аварійному стані.

У 2008 році садибу Мурашка передали у приватну власність, а мешканців будинку почали виселяти. Новий власник планував знести всі будівлі та збудувати на їх місці готельно-житловий комплекс. Він навіть отримав дозвіл на знесення, проте у справу втрутилась Генпрокуратура, яка через суд повернула садибу у власність міста.

Влітку 2013 у будівлі сталася велика пожежа — вогонь охопив близько 2400 квадратних метрів перекриттів. На той момент у садибі мешкали кілька родин, проте ніхто не постраждав. Деякі жителі вважали, що будинок підпалили навмисно.

У 2015 на відновлення історичної будівлі виділили кошти, і там розпочали протиаварійні та консерваційні роботи й навіть розробили проєкт реставрації. Після цього кошти виділяли ще кілька разів, проте зараз садиба Мурашка досі перебуває в аварійному стані. А єдиним і останнім мешканцем будівлі залишається Олександр Глухов, який бореться за її збереження з 1995 року.

Нагадаємо, нещодавно столична влада рекомендувала занести садиби Зеленських і Барбана до Держреєстру нерухомих пам'яток України. Обидві будівлі раніше були практично зруйновані забудовниками.

Читай також: "Вісім об'єктів культурної спадщини Києва визнали пам'ятками: перелік"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації