У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про цивільне партнерство

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про цивільне партнерство Фото: unsplash

Законопроєкт про реєстровані партнерства для одностатевих та різностатевих пар зареєстрований у Верховній Раді. Про це повідомила народна депутатка Інна Совсун.

У пояснювальній записці законопроєкту йдеться про те, що новий інститут реєстрованих партнерств в Україні дозволить врегулювати зв'язок держави з партнерами та партнерками як частиною суспільства, закріпити їхні права та обов'язки.

Новий законопроєкт
Фото: sovsun.inna

Законопроєкт є альтернативою для тих пар (одностатевих, різностатевих), які не можуть або не бажають укладати шлюб. Проєкт передбачає положення для соціального захисту партнерів, розв'язання питання в разі зникнення безвісти чи смерті одного з партнерів (зокрема питання спадкування).

Законопроєкт містить також положення про договір реєстрованого партнерства та вимог щодо його укладення. Якщо в такому договорі не передбачене інше, то на майно, набуте реєстрованими партнерами за час перебування в партнерстві, поширюється режим спільної сумісної власності.

Закон не регулює питання батьківства реєстрованих партнерів. Законопроєкт не передбачає внесення змін до кримінального, адміністративного та податкового законодавства, оскільки для внесення таких змін будуть зареєстровані окремі проєкти закону. 

Законопроєкт про цивільний шлюб
Фото: Unsplash

В пояснювальній записці законопроєкту також йдеться про те, що запровадження інституту реєстрованих партнерств матиме позитивні наслідки в багатьох сферах. Зокрема, буде забезпечено належний захист прав, в тому числі права на рівність, усіх громадян, зменшено рівень дискримінації окремих вразливих груп в Україні, зменшено сегрегацію на основі сексуальної орієнтації.

Також ухвалення законопроєкту матиме позитивний вплив на імідж України в міжнародній спільноті в контексті євроінтеграційних процесів. Також це може позитивно сприяти економічному розвитку. Громадяни, чиї стосунки офіційно зареєстровані, матимуть вищий ступінь стабільності, впевненості та можливості планування майбутнього, що дозволить більше інвестувати для примноження достатку спільного домогосподарства.

Вимкнути перевіркуПреміум поради Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації