Україні повернуть "скіфське золото", яке 9 років лежало у музеї Амстердама

Україні повернуть "скіфське золото", яке 9 років лежало у музеї Амстердама Фото: пресслужба МКіП

Український Мінкульт та археологічний музей Амстердамського університету (Музей Алларда Пірсона) домовились про повернення в Україну музейних предметів, які дев'ять років зберігались в Нідерландах. Про це повідомили у пресслужбі МКіП.

Йдеться про колекцію "скіфського золота" та інші експонати з чотирьох кримських музейних установ: "Центральний музей Тавриди", "Керченський історико-культурний заповідник", "Бахчисарайський історико-культурний заповідник" та Національного заповідника "Херсонес Таврійський".

Ці предмети з лютого 2014 року експонувалися на виставці "Крим — золотий острів у Чорному морі" у музеї Алларда Пірсона. Через анексію Криму росією експонати залишились у Нідерландах на дев'ять років. Тепер вони повернуться в Україну

Документ про це підписали т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв та виконувач обов'язків директора університетської бібліотеки Амстердамського університету доктор Фред Вірмен. 

Повернення артефактів особливого історичного та культурного значення — це знаковий та багатогранний процес. Він об'єднує правові, музейні, дипломатичні та логістичні аспекти. Ми з нетерпінням чекаємо повернення колекцій, одна з яких відома як "скіфське золото", додому в Україну, — сказав Карандєєв.

Він подякував Музею Алларда Пірсона за зберігання колекцій протягом стількох років та за рішення Нідерландської сторони не стягувати борги за зберігання музейних експонатів.

Нагадаємо, у Києві відкрилася виставка художника-постановника Національної оперети, на якій представлені сценічні костюми та ескізи декорацій відомих вистав.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації