Уряд підвищив тариф на електрику з 1 червня на 64%

Уряд підвищив тариф на електрику з 1 червня на 64% Фото: Pixabay

Вже відзавтра, 1 червня, єдиний тариф на електроенергію для населення зросте до 4,32 грн/кВт-годину. Відповідне рішення ухвалили на засіданні Кабінету міністрів 31 травня, повідомляє Міністерство енергетики України.

Зараз тариф становить 2,64 грн/кВт-годину. Тобто підвищення буде одразу на 64%. Новий тариф діятиме до кінця квітня 2025 року.

Загалом, за середнього щомісячного споживання електроенергії в обсязі 170 кВт-годину платіжка за електроенергію зросте на 285 гривень.

Підвищення тарифу — це складний, але необхідний крок. Мета — не залишитись без світла, втримати систему. Нас чекає масштабна реконструкція, яка потребує величезних сил і коштів. Весь цей час триває ремонтна кампанія на об'єктах генерації, розподілу та передачі. На жаль, розуміємо, що обстріли об'єктів енергетики з боку ворога будуть продовжуватись, і маємо залучити усі можливі ресурси, — пояснив міністр енергетики Герман Галущенко.

Також уряд змінив тарифи для індивідуальних і колективних побутових споживачів, які мешкають у житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах), обладнаних електроопалювальними установками:

  • до 2000 спожитих кВт на місяць — 2,64 грн/кВт;
  • понад 2000 кВт на місяць — 4,32 грн/кВт.

Диференціації тарифу, залежно від обсягу споживання від 100 кВт-год, як раніше писали ЗМІ, не буде.

Нагадаємо, до ухвалення сьогоднішнього рішення обговорювались різні сценарії перегляду тарифу на електрику. Зокрема, Міністерство енергетики пропонувало застосувати диференційований підхід, коли вартість електрики залежить від обсягу споживання. 

Наприклад, за умови споживання до 100 кВт-годину на місяць вартість повинна була залишитись незмінною — 2,64 гривні. А якщо споживання перевищує 100 кВт-год, ціна мала зрости до 4,80 гривні за кожну кіловат-годину, починаючи з першої.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації