Metropolitan перейменув картину "Російські танцівниці"

Metropolitan перейменув картину "Російські танцівниці" Фото: metmuseum.org

В нью-йоркському Музеї мистецтва Metropolitan перейменували картину Едгара Дега "Російські танцівниці" на "Танцівниці в українських вбраннях". Про маленьку перемогу повідомила мистецтвознавець Оксана Семенік.

Нарешті Metropolitan прочитав сто моїх листів, почув нас, і танцівниці Дега в українському вбранні стали не russian dancers, як це було ще буквально декілька днів тому (!), а Dancers in Ukrainian Dress.

Картина Едгара Дега
Фото: metmuseum.org

В описі картини на сайті metmuseum можна дізнатися, що французький імпресіоніст Едгар Дега створив серію композицій, присвячених танцівницям в українському народному вбранні, у 1899 році. Він поєднав колір, лінії та взаємозв’язані форми, щоб створити картини, схожі на гобелен. Тема відображає сплеск інтересу Франції до мистецтва та культури України, яка тоді була частиною Російської імперії.

Оксана Семенік зауважила, що назву картини краще було б змінити на "Українські танцівниці".

Так, я не дуже задоволена назвою, бо могли й просто Ukrainian Dancers назвати, але це вже маленька перемога, за яку я вип'ю сьогодні вина і вас запрошую.

Ще Оксана Семенік розповіла, що в музеї Metropolitan нарешті визнали українським художником Архипа Куїнджі. Він народився в Маріуполі, однак московія привласнила його здобутки, називаючи російським митцем. 

Архип Куїнджі - картина
А. Куїнжді "Червоний захід сонця", metmuseum.org

У музеї також прибрали ганебну згадку "artist celebrating both in russia and Ukraine". І нарешті додали, що саме росіяни зруйнували музей у Маріуполі. Ця робота в постійній експозиції, і про неї дізнаються десятки тисяч людей, – додає Оксана Семенік.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації