В Україні існує реальна небезпека епідемії кору: деталі

В Україні існує реальна небезпека епідемії кору: деталі Фото: Getty Images

Зараз в Україні та, зокрема, у Києві існує реальна небезпека повторення епідемії кору. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров'я КМДА Валентина Гінзбург.

За її словами, в Україні може повторитися спалах кору, як це було у 2018 році. Адже, за даними інфекціоністів, це захворювання має циклічний характер — масові спалахи зазвичай стаються кожні 5-6 років.

Крім того, зараз спостерігається зріст захворюваності на кір у сусідніх країнах. У Румунії вже оголошено епідемію кору.

Гінзбург нагадала, що на початку 2018 року кількість тих, хто захворів на кір, щодня зростала у геометричній прогресії. При цьому хворіли як діти, так і дорослі, здебільшого — у складних формах, що потребували госпіталізації.

Тоді ми в екстреному порядку організували роботу вакцинальних кабінетів у дві зміни, без свят і вихідних, щоб швидко провакцинувати якнайбільше людей. Та вже за перші кілька тижнів 2018-го було вакциновано більше киян, ніж за весь 2017 рік, — нагадала очільниця Департаменту охорони здоров'я.

За її словами, вакцинація і зараз залишається єдиним дієвим засобом захисту від кору та багатьох інших інфекційних захворювань. До того ж кір є однією з найбільш заразних хвороб у світі. З десяти невакцинованих людей, які контактували з хворим, захворіють дев'ять. 

Основною причиною спалахів кору є невакциновані діти — захворювання розпочинається саме з них, а потім переходить на дорослих. Тому батькам наполегливо радять якомога швидше зв'язатися з педіатром або сімейним лікарем, щоб пересвідчитися, чи вакцинована їхня дитина. 

Гінзбург запевнила, що Київ зараз забезпечений дієвою якісною вакциною, яка зберігається з дотриманням усіх вимог. Щеплення за календарем є безплатними, а спеціального скринінгу напередодні вакцинації робити не треба. Якщо дитина має хронічне захворювання, це не є протипоказанням до вакцинації, а навпаки, адже саме малі діти є групою особливого ризику щодо тяжкого перебігу кору.

Дорослі, які не впевнені, чи були вони вакциновані, можуть здати спеціальний аналіз крові, а потім — порадитися з лікарем з приводу необхідності вакцинації.

Кір — дуже небезпечне захворювання. Небезпечне насамперед ускладненнями та летальністю. Щеплені діти з дуже великою ймовірністю не захворіють, а якщо це і станеться — перенесуть недугу в легкій формі без наслідків для здоров'я і подальшого життя, — наголосила Гінзбург.

Нагадаємо, у Київській області перевищено епідпоріг захворюваності на грип та ГРВІ.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації