В Україні хочуть скасувати золоті та срібні медалі для випускників шкіл: подробиці

В Україні хочуть скасувати золоті та срібні медалі для випускників шкіл: подробиці Фото: pryluky.cg.gov.ua

В Україні збираються відмовитися від практики вручення золотих та срібних медалей випускникам шкіл, які отримали найвищі оцінки в атестаті. Про це повідомила народна депутатка Наталя Піпа.

Вона розповіла, що комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував скасувати виготовлення та вручення у школах золотих і срібних медалей державного зразка.

За останні роки ми мали збільшення кількостей медалей, але водночас освітні розриви й зниження рівня знань випускників шкіл за час ковіду й великої війни, — каже депутатка.

Вона додала, що вручення медалей випускникам є анахронізмом, який досі існує лиш у пострадянських країнах.

А відмова від цієї практики дозволить зберегти бюджетні кошти. Водночас школи можуть самостійно відзначати найуспішніших учнів власними відзнаками.

Зазначимо, що в Офісі освітнього омбудсмена на початку цього року підрахували, що у 2023 році Держпідприємство "Інфоресурс" замовило 21 300 медалей (16 700 золотих та 4 600 срібних) на загальну суму 1 868 950 грн. А у 2022 році  було замовлено 20 600 медалей (15 900 золотих та 4 700 срібних) на 1 771 050 грн.

Також там кажуть, що отримання медалі не надає випускнику особливих переваг при вступі до ВНЗ, а слугує лише моральним заохоченням. Крім того, у деяких школах вдаються до маніпуляцій, щоб дати медаль певному учню. Наприклад, підробляють оцінки у класному журналі. 

Нагадаємо, в Україні запустили освітній застосунок "Мрія", який має допомогти школам перейти від застарілих методів навчання до сучасних та інноваційних. Його вже почали тестувати в перших 40 школах. 

Читай також: "Скільки грошей отримають українські спортсмени за медалі Паралімпіади-2024"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації