В Україні набув чинності закон про медичний канабіс: як він працюватиме

В Україні набув чинності закон про медичний канабіс: як він працюватиме Фото: unsplash.com

В Україні 16 серпня набув чинності закон, що легалізує та регулює обіг і вживання медичного канабісу. У Міністерстві охорони здоров'я пояснили, як це працюватиме.

Тепер канабіс, його смола, екстракти й настоянки виключені з переліку особливо небезпечних речовин. Раніше обіг цих продуктів був повністю заборонений, а тепер — дозволений з певними обмеженнями. При цьому, за законом, вміст тетрагідроканабінолу (ТГК) у висушеній соломі медичних конопель має дорівнювати або перевищувати 0,3%.

При цьому, зазначили у МОЗ, в законі йдеться лише про медичне, а не рекреаційне використання ліків на основі канабісу. Тобто — тільки за рецептом лікаря.

Як продаватимуть ліки з канабісом

Ліки з медичного канабісу виготовлятимуть в умовах аптеки та призначатимуть за рецептом пацієнтам, яким звичайні лікарські засоби не дають терапевтичного ефекту або викликають сильні побічні реакції. 

Придбати такі ліки можна буде лише за електронним рецептом, де буде вказана лікарська форма, дозування та назви діючих речовин. Очікується, що лікарські засоби з канабісу будуть доступні у формі оральних крапель, твердих капсул чи дентальних паст. 

Люди, які в'їжджають/виїжджають з України чи їдуть через неї транзитом, можуть мати при собі ліки на основі канабісу для власного використання в обсязі, що не перевищує обсяг, вказаний у рецепті.

Як закон регулює вирощування канабісу

Вирощувати медичний канабіс можна буде за ліцензією. При цьому під ліцензійний контроль підпадатиме весь ланцюг обігу медичних конопель: від імпорту або вирощування до відпуску пацієнту в аптеці.

Вирощувати коноплі можна буде тільки у закритому ґрунті, з цілодобовим відеоспостереженням  та за дотримання практики культивування та збирання вихідної сировини рослинного походження (GACP). А насіння для вирощування рослин повинно буде мати сертифікат якості та бути відповідно зареєстрованим.

Дослідження сировини на вміст ТГК проводитимуть виключно державні лабораторії, а зразки рослин відбиратимуть за участі Нацполіції. Перевозити медичний канабіс та ліки з нього потрібно буде у супроводі державної охорони. 

Прозорість та контроль за ліками з медичного канабісу забезпечить спеціальна електронна система, яка запрацює вже восени цього року. У ній реєструватимуть кожну операцію з медичним канабісом, при чому зробити це потрібно не пізніше наступного дня після її здійснення.

Зокрема, до системи вноситимуть інформацію про виробництво насіння, посів, клонування, посадку рослин, відправлення зразків на лабораторне дослідження, збір рослин, перевезення, купівля, виготовлення ліків, знищення відходів, відпуск в аптеці тощо.

Нагадаємо, в липні в Україні зареєстрували три випадки захворювання на вірус FLiRT — новий субваріант коронавірусу. Загалом зараз в України циркулює 10 штамів коронавірусу — усі вони є різними субваріантами штаму Omicron.

Читай також: "Чи є вакцини проти COVID-19 у пунктах вакцинації: у МОЗ дали відповідь"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації