В Україні — перший випадок нового варіанта коронавірусу "Пірола": чим він небезпечний

В Україні — перший випадок нового варіанта коронавірусу "Пірола": чим він небезпечний Фото: unsplash.com

В Україні зареєстрували перший випадок нового варіанта коронавірусу, що має назву "Пірола" (Pirola). Про це повідомили у пресслужбі МОЗ.

Там розповіли, що лабораторно підтверджений випадок виявили на Рівненщині у 20-річного чоловіка. Зрозуміти, що це новий варіант вдалося завдяки секвенуванню — дослідженню, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус.

Новий варіант коронавірусу вперше зафіксували влітку в Ізраїлі, потім його виявили в США, Данії та Великобританії.

Симптоми "Піроли" не відрізняються від інших варіантів COVID-19. Це — нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей та висипи.

Через велику кількість мутацій "Пірола" швидше вражає ослаблений імунітет. Захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак вакцина знижує ризики ускладнень, — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Тож людям, які не завершили курс вакцинації проти COVID-19, та особам з групи ризику радять проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення.

Зараз в Україні є понад 3 млн доз вакцини Janssen від Johnson&Johnson та Comirnaty від Pfizer. Також доступна вакцина Comirnaty для дітей з п'ятирічного віку. Щеплення проводять безплатно.

Найлегше записатися на вакцинацію — через систему Helsi, де можна обрати потрібний пункт щеплень та час. Також можна звернутися до найближчої поліклініки та уточнити, чи є в їхньому кабінеті щеплень потрібна вакцина.

Загалом за минулий тиждень в Україні зареєстрували 9 480 випадків COVID-19. Від ускладнень хвороби померли 45 українців, серед яких — одна дитина віком до 4 років.

Раніше "ТиКиїв" розбирався, чи можливий в Україні спалах гепатиту А, які в нього симптоми та як лікувати.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації