В Україні реформують старшу школу: що зміниться

В Україні реформують старшу школу: що зміниться Фото: pexels.com

Міністерство освіти та науки анонсувало реформу старшої школи у 2027 році. Вона передбачає, що після 9 класу навчання стане профільним, а учні зможуть самі обрати одне з двох спрямувань — академічне чи професійне.

Старшокласники, які оберуть академічне спрямування, зможуть навчатися в ліцеях за обраним профілем, наприклад, STEM чи мовно-літературним. Учні будуть самостійно обирати предмети для поглибленого вивчення, а також інші предмети, не пов'язані з профілем. 

Академічні ліцеї планують зробити великими закладами освіти, де формуватимуть декілька груп учнів. Завдяки цьому їм зможуть запропонувати різні профілі та навчальні предмети на вибір.

При виборі професійного спрямування учні зможуть вступити у професійний коледж чи заклад фахової передвищої освіти (ЗФПО). Там вони оберуть професію та предмети, пов'язані з нею. Після закінчення навчання, студенти зможуть обрати — піти працювати або продовжити навчання у ЗВО.

Як сприймають реформу учні та батьки?

Раніше в Україні провели соціологічне дослідження, щоб зрозуміти ставлення до реформи учнів, батьків та освітян. У ньому взяли участь понад 80 тисяч респондентів.

  • 91% старшокласників і 83% студентів закладів професійної (професійно-технічної) і фахової передвищої освіти хотіли б обирати частину предметів для вивчення;
  • 85% старшокласників підтримують реформу;
  • Серед батьків учнів 10–11 класів реформу підтримують 85%, серед батьків учнів 5–6 класів — 78%.

За словами міністра освіти та науки Оксена Лісового, реформа старшої школи змінить ціннісний підхід до освіти. Адже дев'ятикласники самостійно зможуть обрати, як вони хочуть навчатися у старшій школі.

Це закладено у філософію всієї реформи, і це те, чого, як ми бачимо, прагнуть самі діти. Ми даємо їм свободу. Це одна з важливих, засадничих цінностей людини, — каже Лісовий.

Зараз триває підготовка до впровадження реформи: напрацьовують зміни до законодавства, розробляють програми, підручники, готують учителів тощо. Також МОН разом з громадами працює над створенням нової мережі ліцеїв.

Нагадаємо, в Україні збираються відмовитися від практики вручення медалей випускникам шкіл. У ВР вважають, що така процедура є анахронізмом, який досі існує лише у пострадянських країнах.

Читай також: "Чи мусить дитина носити форму в школі: відповідь освітнього омбудсмена"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації