Тепер старовинні речі можна передати українським музеям

Тепер старовинні речі можна передати українським музеям Фото: facebook.honcharmuseum

В Україні започаткували проєкт під назвою "Спільний спадок", спрямований на збереження національних традицій та ідентичності.

Це перший український краудфандинг, що об’єднує людей, які захоплюються українською культурою і бажають долучитися до її збереження та поширення.

Про проєкт

Музей у Києві
Фото: інстаграм spilnyi.spadok

Велика кількість традиційних речей, що колись були родинною реліквією, останніми роками з різних причин стають предметами перепродажів або їх вивозять за кордон. Втрачається можливість дослідити й зберегти традиції сотень сіл з різних регіонів України.

Автори проєкту "Спільний спадок" хочуть "урятувати" найцікавіші предмети, викуповуючи їх для зберігання й вивчення музейниками.

Як це працює?

Спільний спадок
Фото: інстаграм spilnyi.spadok

Спочатку кураторка проєкту вивчає пропозиції онлайн (це можуть бути аукціони, оголошення від продавців у соцмережах, на OLX тощо) та бронює річ. Далі відбувається погодження з науковими співробітниками музею щодо якості та цінності речі, потреби для колекції музею та об’єктивності ціни. Після цього річ викуповують.

Як долучитися?

Автори проєкту пропонують долучатися та разом збирати гроші на викуповування старовинних українських речей, знайдених у вільному продажу, і передавати їх музеям.

Першим закладом, з яким вони розпочали співпрацю, став Музей Івана Гончара в Києві.

Музей Гончара
Фото: фейсбук honcharmuseum

За давніми речами стоять особисті історії та долі людей, емоції, відчуття краси та світу нашими предками, наша спільна історія й культура, виплекана цілими поколіннями. Ми збираємо по крихті ці фрагменти мозаїки, фахово та з любов'ю очищаємо, досліджуємо їх та ретельно зберігаємо для майбутніх поколінь, – каже генеральний директор Музею Івана Гончара, художник Петро Гончар.

Щоб долучитися до проєкту, можна оформити передплату на Patreon. Усі зібрані кошти будуть спрямовані на купівлю та доставку речей, а також на сплату податків. Команда "Спільного спадку" працює безплатно та регулярно звітує.

  • Щомісяця про всі зібрані та витрачені кошти. Детальний звіт публікують на своєму сайті та на сторінках у соцмережах.
  • Упродовж тижня після купівлі детально звітують щодо кожної придбаної речі: додають фото на сайт і в соцмережі, вказують, де саме її було придбано та вартість.

Перші внески спрямують на придбання народного вбрання, народних картин та ікон, давніх світлин. Відтак будуть займатися предметами традиційного народного побуту й обрядовими атрибутами.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації