В Україні створили Центр порятунку хом'яків: як він працює

В Україні створили Центр порятунку хом'яків: як він працює Фото: Unsplash

В Україні створили Центр порятунку хом'яків. За пів року його роботи фахівці врятували 15 гризунів. Про це повідомляє Українська природоохоронна група UNCG.

Хом'яки часто оселяються на присадибних ділянках і городах, чим можуть приносити збитки людям. Водночас хом'як є охоронюваним видом, який включено до Червоної книги України. Конфлікт між людьми та хом'яками неминучий. Тому мета Центру порятунку хом'яків — зменшити втрати для обох сторін.

Як працює ініціатива

Запити про відловлювання хом'яків працівники центру отримують від небайдужих людей. Коли їм приходить повідомлення, що в когось на ділянці живе хом'як, фахівці приїжджають на місце й обстежують територію.

Якщо там дійсно є тваринка, її відловлюють і випускають якомога далі від населених пунктів — у дику природу. Іноді хом'якам потрібна ветеринарна допомога, тоді їх відправляють на перетримку.

Як в Україні рятують хом'яків від знищення
Фото: Українська природоохоронна група UNCG

На сьогодні зоозахисникам вдалося врятувати 15 хом'яків у Чернівецькій і Вінницькій областях.

Що робити, якщо ти або хтось із твоїх знайомих побачив на ділянці хом'яка?

  1. Сфотографуй його, а краще зніми відео.
  2. Зайди на сторінку "Центру порятунку хом'яків" у фейсбуці і напиши про свою знахідку, додавши фото- та відеоматеріали.
  3. Не чіпай тварину руками. Хом'як може вкусити, бо має сильні щелепи й гострі зуби. Він може прокусити навіть товсті рукавички.
  4. Якщо хом'яка вже зловили, тримай його у глибокому відрі. Його можна годувати тим самим, що їдять домашні кролі: зелень, зерно, овочі, фрукти. Він їсть все, що росте на городі. Через це його й не люблять на присадибних ділянках.
  5. Не став на гризунів капкани, не полюй, не дражни, не натравлюй котів та собак.

Після звернення в Центр порятунку хом'яків з тобою оперативно зв'яжуться фахівці для відловлювання гризунів.

Раніше "ТиКиїв" писав, що у столиці відкрився центр психоемоційної підтримки, де, окрім психологів, допомогу надають собаки. Детальніше про нього дізнавайся у нашій публікації.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації