В Україну повернули "скіфське золото" та інші скарби Криму

В Україну повернули "скіфське золото" та інші скарби Криму Фото: facebook.com/KYIVcustomsUA

До України повернули артефакти з чотирьох музеїв Криму, які зберігалися у Нідерландах майже 10 років після окупації півострова росією. Про це повідомили у Національному музеї історії України.

Амстердамський Музей Алларда Пірсона передав скарби, до яких належить і колекція так званого "скіфського золота", до НМІУ. Тут вони зберігатимуться до деокупації Криму.

Як повідомили у Київській митниці, спочатку артефакти відправили до тимчасово створеної зони митного контролю у Скарбниці НМІУ на території Києво-Печерської лаври, де їх розвантажують. Культурні цінності прибули з Амстердаму у спеціально обладнаному автомобілі. Далі їх перемістять безпосередньо до місця подальшого зберігання.

0 / 0

У НМІУ нагадали, що з лютого по серпень 2014 року у Музеї Алларда Пірсона тривала виставка "Крим: золото й таємниці Чорного моря", де демонструвались предмети з колекцій НМІУ та чотирьох музеїв Криму: Національного заповідника "Херсонес Таврійський", Центрального музею Тавриди, Бахчисарайського історико-культурного заповідника та Керченського історико-археологічного заповідника.

У лютому 2014-го росія почала окупацію Криму. Предмети з колекції НМІУ повернули до Києва після завершення виставки, однак повернення цінностей до кримських музеїв стало неможливим. Проте у музеях Криму, які у той час були під контролем окупаційної влади, наполягали саме на цьому.

0 / 0

Почався судовий процес, і у грудні 2016 року суд в Амстердамі постановив передати кримські скарби Україні. Це рішення підтвердив Апеляційний суд Амстердама. Музеї Криму подали скаргу до Верховного Суду Нідерландів, але той відхилив її та залишив попереднє рішення без змін. 

Водночас за рішенням Верховного Суду Нідерландів Україна мала виплатити Музею Алларда Пірсона 111,689 євро з нарахуванням відсотків за весь час збереження колекцій кримських музеїв. Музей Алларда Пірсона відмовився від визначеної судом виплати та домовився із Мінкультом про повернення скарбів в Україну.

У листопаді предмети з кримських музеїв пройшли незалежну перевірку, після чого їх перевезли до Києва. Зараз фахівці обстежують стан цих 565 артефактів: античних скульптур, скіфських та сарматських прикрас та китайських лакових шкатулок, яким дві тисячі років.

Наш музей був визначений як місце зберігання колекцій кримських музеїв. Це означає, що зі свого боку музей докладе максимум зусиль для їх збереження та для того, щоб громадяни і гості України змогли їх побачити, — сказав гендиректор НМІУ Федір Андрощук.

Він додав, що оскільки колекція набула міжнародного резонансу, її стан і подальша доля будуть під прискіпливою увагою світу. Тож для збереження артефактів потрібно забезпечити безпрецедентну охорону.

Раніше "ТиКиїв" писав про те, як небайдужі українці менш ніж за добу зібрали майже 165 тисяч грн допомоги для Національного науково-природничого музею у Києві. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації