Випускник КПІ очолив Марсіанську дослідницьку станцію в пустелі Юти

Випускник КПІ очолив Марсіанську дослідницьку станцію в пустелі Юти Фото з архіву Сергія Якимова

Український інженер Сергій Якимов став керівником Марсіанської пустельної дослідницької станції у штаті Юта, США. Про це пише "Голос Америки".

Сергій закінчив Київський політехнічний інститут імені Сікорського за спеціальністю "системи керування літальними апаратами". Він давно мріє стати астронавтом і потрапити на Марс. 

Вісім років тому його відібрали у сотню претендентів для майбутнього польоту на Червону планету. Місію організовувала компанія з Нідерландів Mars One, яка потім збанкрутувала. Та Сергій своєї мрії не покинув.

Українець очолив Марсіанську дослідницьку станцію в пустелі Юти
Фото з Facebook Сергія Якимова

Проживаючи в Америці вже декілька років, я працював інженером в маленькій компанії, але працювати там у сфері польотів людини в космос я все ще не міг. І тут була така можливість долучитися до цієї справи на станції, — розповідає Якимов.

Марсіанська пустельна дослідницька станція була створена громадською організацією "Марсіанське товариство", що фінансується різними донорами. Серед спонсорів, зокрема, мільярдери Джеф Безос та Ілон Маск. Пустелю у Юті обрали через те, що вона вважається геологічним аналогом Марсу. "Геологія пустелі навколо станції близька до геології Марса наскільки це можливо на Землі".

Сергій вже був учасником кількох таких експедицій, а віднедавна став керівником станції. Ротація дослідницьких груп триває від двох тижнів. Дослідники живуть у спеціальних модулях, харчуються овочами та фруктами з "марсіанської" теплиці, а назовні виходять лише у скафандрах. За словами Сергія, найважче в умовах такої ізоляції — впоратись з нудьгою.  

Українець очолив Марсіанську дослідницьку станцію в пустелі Юти
 Фото AP/Rick Bowmer

За 20 років було проведено багато досліджень щодо взаємодії людей у таких умовах. Зокрема, дослідження, які проводяться ще з середини минулого століття, зазвичай вказують на те, що жінки порівняно з чоловіками споживають менше ресурсів.

Найновіші результати досліджень, які були проведені групою з Європи, встановили, що найкращий екіпаж, який полетить на Марс, має складатися повністю з жінок, — розповідає Сергій.

Проте політ на Марс поки що — у далекій перспективі, каже він. Але дослідження, які проводять на марсіанській станції, можуть бути корисними й на Землі. Наприклад, зробити ефективнішим, дешевшим та доступнішим для багатьох регіонів вирощування певної їжі.

Наступним етапом у своїй кар'єрі Сергій бачить роботу на НАСА у Космічному центрі у Г'юстоні, який займається підготовкою астронавтів, але для цього йому спершу потрібно отримати громадянство США.

Нагадаємо, раніше студенти КПІ ім. Сікорського розробили наносупутник для дистанційного дослідження поверхні Землі. Його планують вивести на орбіту у 2024 році.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації