Забруднення Десни: в КМДА розповіли, чи варто хвилюватися киянам

Забруднення Десни: в КМДА розповіли, чи варто хвилюватися киянам Фото: unsplash.com

Попри забруднення Десни, ситуація з водою у Києві не викликає занепокоєнь та залишається контрольованою. Про це заявив директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА Романа Ткачука під час брифінгу.

За його словами, ситуація з водою у столиці "повністю підконтрольна і на даний час не викликає ніяких занепокоєнь".

Ткачук розповів, що 14 серпня КМДА почала отримувати інформацію про техногенну аварію на території росії, пов'язану з викидом хімічних речовин в річку Сейм. І з того часу на рівні міста цілодобово працює оперативний штаб, який постійно моніторить ситуацію та збирає всю інформацію щодо якості води в Десні, Дніпрі та в акваторії на території Києва.

Нині результати аналізів води не викликають занепокоєння. У КМДА знають, де зараз перебуває пляма забруднення та як вона рухається. Усі служби міста, запевнив посадовець, готові до будь-яких надзвичайних подій, пов'язаних із погіршенням якості води.

За словами керівника Київводоканалу Олега Лисюка,  підприємство щоденно отримує аналізи води від Агенства водних ресурсів, Міндовкілля тощо. Також сам Київводоканал двічі на добу перевіряє воду на Деснянській водопровідній станції. Проби беруть біля водозабору в селах Пухівка та Літки, що розташовані вище за течією Десни. 

Лисюк каже, що станом на зараз вода поблизу водозабору гарної якості, і жодних побоювань щодо неї немає.

Також фахівці підприємства виїжджали брати проби води з Сейму, щоб зрозуміти, що це за забруднення, як із ним боротися та які технології використовувати. За словами посадовця, якщо забруднення із Сейму дістанеться Києва, його вдасться усунути наявними засобами, окрім ліквідації неприємних запахів.

А для цього підприємство розробило установку, в якій використовуватимуть активоване вугілля, що абсорбує запахи й токсини. Зараз чекають на саме вугілля, яке допомагає доставити UNICEF. Воно має надійти у столицю 13 вересня.

Загалом, зараз фахівці бачать, що триває розбавлення води — пляма із забрудненням може й не дістатися до Києва у тому обсязі, який міг би викликати хвилювання.

Загалом, за словами Лисака, "песимістичний сценарій" розвитку подій є дуже малоймовірним. І навіть якщо забруднення дістанеться Дніпра, то воно "буде настільки розбавленим, що навіть очисні наші цього не відчують".

Роман Ткачук додав, що якщо пляма забруднення підійде до Києва, то про це буде відомо мінімум за добу — і влада попередить киян про подальші дії.

Зазначимо що раніше заступник директора Київводоканалу Володимир Костюк заявляв, що через забруднення Десни столиця може залишитися без основного джерела питної води та перейти на альтернативні. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації