Забруднення річки Десна: чи є зараз загроза для Києва

Забруднення річки Десна: чи є зараз загроза для Києва Фото: Wikimedia Commons

У Міндовкілля розповіли про поточну ситуацію із забрудненням у річці Десна та про те, чи становить воно зараз загрозу для Києва та області. Там кажуть, що ситуація із рухом забруднення по Десні у напрямку Київщини наразі контрольована.

За оновленим прогнозом Укргідрометцентру, забруднена вода у Десні може досягнути Київщини приблизно 14-16 вересня.

Міндовкілля разом з "Київводоканал" розробляє комплекс заходів на випадок, якщо погіршиться якість води біля питних водозаборів. 

Якщо це станеться, "Київводоканал" готовий негайного відкоригувати технологічні процеси, щоб привести показники якості питної води до санітарних норм. Проте, кажуть у Міндовкіллі, зараз такі ризики відсутні.

Крім того, лабораторії Держводагентства, ДЕІ та Київського міського центру контролю і профілактики хвороб посилено моніторять стан води у Сеймі та Десні, в тому числі й в районі питних водозаборів столиці. Поки у пробах питної води в контрольних точках централізованого водопостачання Києва не виявили перевищення за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками. 

Який зараз стан води у Десні та Сеймі

Станом на ранок 10 вересня, забруднення посунулось орієнтовно на 191 км (біля села Шестовиця на Чернігівщини) від впадіння річки Сейм у Десну. У районі села спостерігається потемніння води, специфічний запах, поодинокі випадки загибелі риби. Нижче по течії ознак забруднення поки не зафіксували. А найгірші показники — у селі Боромики та Чернігові.

При цьому у районі Чернігова також зафіксували покращення ситуації та поодинокі факти загибелі риби. У річці Сейм у Сумській та Чернігівській областях ситуація поступово покращується, а вміст розчиненого кисню повільно зростає, проте все ще перебуває нижче норми.

Нагадаємо, наприкінці серпня фахівці почали очищати річку Десна від отруєної органіки, яка надходить із річки Сейм. Зокрема, на Чернігівщині здійснювали абсорбцію забруднювальних речовин і насичували воду киснем.

Читай також: "Забруднена вода з Десни скоро дістанеться Києва: чи вплине це на якісь питної води в місті"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації