Запрацювали пільгові програми для підвищення енергонезалежності українців: подробиці

Запрацювали пільгові програми для підвищення енергонезалежності українців: подробиці Фото: unsplash.com

В Україні запрацювали кілька пільгових програм для підвищення енергонезалежності споживачів та бізнесу. Про це повідомляє пресслужба Міненергетики.

Зараз уряд впроваджує пакет рішень і фінансових програм, які стимулюватимуть розвиток розподіленої генерації енергії та допоможуть українцям забезпечити власну енергонезалежність. Серед них — пільгові програми для власників приватних та багатоквартирних будинків.

Зокрема, відтепер доступна програма кредитування під 0% для фізичних осіб на купівлю установок, що виробляють електроенергію з альтернативних джерел.

Кожен, хто бажає придбати сонячні панелі з системами накопичення електроенергії або вітрові установки, може отримати кредит, а держава повністю компенсує відсотки впродовж терміну кредитування.

Сума кредиту — до 480 тисяч грн. Термін кредитування — 10 років. Для отримання кредиту можна звернутись до "ПриватБанку", "Ощадбанку", "Укргазбанку", "Сенс Банку", банку "Глобус". Кількість банків-партнерів програми збільшуватиметься.

Крім того, за програмою "Доступні кредити 5-7-9" ОСББ та ЖБК можуть отримати кредит до 5 млн грн терміном до 5 років під 7% річних. За ці кошти можна встановити сонячні панелі, інвертори, системи зберігання електроенергії та допоміжне обладнання.

Щоб скористатись програмою, треба подати заявку до одного із 46 банків-партнерів програми. Серед них: "Ощадбанк", банк "Восток", "ПриватБанк", "Сенс Банк", "Укргазбанк", "Глобус", "Скай Банк" та інші.

Бізнес за програмою "Доступні кредити 5-7-9" може встановити газотурбінні, газопоршневі чи біогазові генератори. Максимальна сума кредиту — до 150 млн грн, термін кредитування — до 10 років.

Також діє програма "ГрінДІМ", за якою держава компенсує до 70% вартості сонячних електростанцій та теплонасосів, придбаних ОСББ та ЖБК. Максимальна сума компенсації: до 1 млн грн на встановлення СЕС, до 2 млн грн — на встановлення теплонасосів, до 3 млн грн — якщо одночасно встановлювати й те, й інше. Для участі — слід звернутись до Фонду енергоефективності. 

Уряд також спростив регуляцію будівництва, підключення до газових, теплових та електромереж об'єктів малої генерації. Тепер це можна зробити швидше та з мінімальним пакетом документів.

Нагадаємо, в Україні запрацювала урядова гаряча лінія "СТРУМ", на яку можна звертатись з питаннями щодо енергетики. Зокрема, там дадуть відповіді на питання зі встановлення альтернативних джерел енергії.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації