Зів'ялі "Квіти України". У Києві знову можуть знести перлину модернізму

Зів'ялі "Квіти України". У Києві знову можуть знести перлину модернізму Фото: з відкритих джерел

Легендарну будівлю "Квіти України" позбавили статусу пам’ятки архітектури. Про це повідомляє спільнота "Зберегти Квіти України". Рішення про скасування Наказу Мінкульту ухвалив Окружний адміністративний суд Києва.

Тепер "Квіти України" не мають охоронного статусу, а це означає, що забудовник може остаточно зруйнувати пам'ятку та побудувати на її місці що завгодно.

Проєкт запланованого офісного центру від забудовника


 

На забудовника більше не діє припис Мінкульту про заборону будівельних робіт. Кілька кроків – і він знову зможе повернутися до своєї фантазії про скляний офісний центр, – зазначають активісти.

Вони наголосили, що розгляд справи відбувався за спрощеною процедурою, а отже, учасникам процесу могли не повідомляти про це.

ОАСК пояснив своє рішення тим, що будівля 1980-х років у стилі модернізму – це нібито пережиток радянщини, натомість проєкт забудовника відповідає європейським зразкам.

Мінкульт і ДОКС воюють із приватним бізнесом, а рішення про надання статусу некомпетентне і заангажоване. ОАСК вирішив, що "Квіти" – об'єкт радянських часів, у стані, який естетичної краси та цінності історичному обличчю Києва не додає". То що по незаангажованості? – додають у ГО "Квіти України".


У ГО "Квіти України" уже закликали втрутитись у справу Мінкультури та Департамент охорони культурної спадщини КМДА. Вони вимагають озвучити офіційну позицію і подати апеляцію щодо рішення ОАСК.



Нагадаємо, "Квіти України" – будинок на вулиці Січових Стрільців, 49, зведений у 1983-1985 роках за проєктом архітектора Миколи Левчука. Уже за рік "Квіти України" відзначили премією Спілки архітекторів і присвоїли їй статус "будівля року". Там була оранжерея для флористів і квітковий магазин. Утім, зараз будівля перебуває у приватній власності. У липні 2021 року забудовник почав зносити її фасад, але цьому завадили активісти. Згодом суд наклав арешт на будинок, і це зупинило будівельні роботи на час розслідування. Активісти наразі вимагають реставрувати будівлю.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
798d4edd-bc8a-41b5-bd57-70363302483c.jpg - Михайло Пилипчук
У ЗМІ з 2017 року. Закінчив Інститут журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка. Працюю журналістом, про Київ пишу вже понад 5 років, бо як його не любити. Інтереси: шоу-бізнес, фото, мистецтво, гастрономія.

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації