Знесення садиби Зеленських: у Мінкульті назвали руйнування будівлі цинічним порушенням закону

Знесення садиби Зеленських: у Мінкульті назвали руйнування будівлі цинічним порушенням закону Фото: facebook.com/AmiDPerov

У Міністерстві культури та інформаційної політики назвали незаконним знесення садиби Зеленських на вулиці Кониського, 22. Там кажуть, що це — цинічне порушення законодавства та Державних будівельних норм. 

Як зазначили в Мінкульті, садиба Зеленських не має статусу пам'ятки або щойно виявленого об'єкта культурної спадщини. Проте вона розташована в історичному ареалі Києва і визнана значною історичною будівлею під назвою "Садибний житловий будинок" другої половини ХІХ ст.  

Цей статус мав би захистити будинок від знесення, адже будівництво в історичних ареалах регулюється не тільки законом, а й Державними будівельними нормами й правилами планування та забудови територій. Ці норми передбачають, що в історичних ареалах міст заборонено зносити цінну історичну забудову.

А реконструкція такої забудови зі зміною геометричних параметрів дозволена лише у виняткових випадках, за погодженням відповідних органів та лише за умови збереження її архітектурних особливостей.

До міністерства не надходило жодних проєктних пропозицій стосовно цієї будівлі, відтак МКІП не надавало жодних погоджень проєктної документації ані щодо нового будівництва на цій ділянці, ані щодо реконструкції будівлі, ані щодо її демонтажу, — зазначили в Мінкульті. 

Там додали, що найдієвіший спосіб захистити історичну забудову — надати їй статус пам'ятки. Але для цього потрібно попередньо провести наукові дослідження та підготувати відповідні документи. Таке подання від ГО "Спадщина Київ" щодо садиби Зеленських зареєстрували 19 липня — у день, коли почали зносити будинок.

У Мінкульті додали, що планують "здійснити всі передбачені законодавством заходи реагування" та заявили про готовність для співпраці з правоохоронцями, щоб притягнути до відповідальності винних у руйнуванні садиби.

Нагадаємо,  увечері, 19 липня, забудовник ЖК "Тургеневъ" почав зносити садибу Зеленських на вулиці Кониського, 22. Активістів, які намагалися запобігти знесенню історичної будівлі, побили "тітушки". До цього садибу вже намагалися демонтувати влітку 2021 року, проте тоді активістам вдалося зупинити демонтаж.

У КМДА відреагували на знесення садиби Зеленських та закликали поліцію притягнути винних до відповідальності. Пізніше столична поліція розпочала кримінальне провадження та вилучила техніку, якою забудовник руйнував будівлю.

Читай також: "Будівництво ЖК "Тургеневъ" у центрі Києва суперечить закону про деколонізацію — Інститут нацпам’яті"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації