Метро на Виноградар за шість років подорожчало на 8 млрд грн: причина

Метро на Виноградар за шість років подорожчало на 8 млрд грн: причина Фото: facebook.com/Kyivmetrobud

Кошторисна вартість будівництва метро на житловий масив Виноградар за шість років збільшилась на вісім мільярдів гривень. Такого висновку дійшли у Державній аудиторській службі після перевірки фінансової діяльності КП "Київський метрополітен".

Основними причинами такого значного здорожчання проєкту там назвали "бізнес-схеми" недоброчесного попереднього підрядника АТ "Київметробуд" та бездіяльності столичної влади.

Аудитори з'ясували, що "Київметробуд", який у 2018-2019 роках отримав з бюджету авансові платежі у розмірі 2,59 млрд грн, використовував ці гроші не за призначенням та не виконав роботи вчасно.

Замість того, щоб будувати продовження Сирецько-Печерської лінії, підрядник поклав частину грошей на депозити. Так, у 2019 році компанія поклала на рахунки в "Укргазбанку" 1,7 млрд грн.

Крім того, у 2018-2019 роках "Київметробуд" оплачував з отриманих на будівництво метро коштів різні аудиторські, юридичні, консультаційні послуги, а також витрачав їх на страхування фінансових ризиків та навіть позичав іншій юридичній особі. 

При цьому на саме будівництво метро на Виноградар гроші майже не витрачали.

Що, однак, не завадило "Київському метрополітену" у грудні 2019 року перерахувати підряднику ще додатково 1,41 млрд грн. З яких було освоєно лише 44,1 млн грн, — кажуть у Державній аудиторській службі.

В результаті цих махінацій майже 4 млрд грн перетворилися у прострочену заборгованість. І тепер відновлення будівництва обійдеться бюджету у 2,5 раза дорожче, ніж було заплановано.

Після перерахунку вартості робіт кошторис будівництва метро на Виноградар за шість останніх років, з 2018 до 2024-го, збільшився на 8 млрд грн. Якщо спочатку роботи мали коштувати 5,9 млрд грн, то тепер вони обійдуться у 14 млрд грн. А коригування проєкту будівництва коштуватиме ще додаткові 69,4 млн грн.

Нагадаємо, у серпні цього року "Київський метрополітен" уклав договір на продовження будівництва метро на Виноградар. Роботи виконуватиме ТОВ "Група компаній "Автострада", яка займалась відновленням тунелю між станціями "Либідська" та "Деміївська".

Активну фазу будівництва мають розпочати вже в жовтні цього року. За належного фінансування, продовження "зеленої" гілки можуть добудувати за 30 місяців. 

Читай також: "Розкрадання на будівництві Подільського мосту: підрядник отримав мільйони за роботи, які не проводив"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації