Скатертю доріжка: що не так з новою велодоріжкою на Солом'янці

Скатертю доріжка: що не так з новою велодоріжкою на Солом'янці Фото: t.me/bikecityconsulting

У Києві продовжують розвивати велосипедну інфраструктуру. Нещодавно у Солом'янському районі столиці на вулиці Митрополита Василя Липківського облаштували нову велосипедну доріжку. Але щось пішло не так...

Виявилося, що реалізація проєкту відбулася з суттєвими відхиленнями від початкового плану, що викликало занепокоєння у велосипедної спільноти міста.

Проєкт передбачав створення односторонніх велосипедних доріжок з обох сторін вулиці Митрополита Василя Липківського в межах її капітального ремонту. Ця ідея мала покращити умови для велосипедистів та зробити їхнє пересування більш безпечним та комфортним. Проте реальність виявилася дещо іншою... 

Фото: t.me/bikecityconsulting

Одним із найбільш помітних відхилень від проєкту є облаштування місць заїзду на прилеглу територію. Згідно з початковим планом, ці ділянки мали бути в один рівень з проїзною частиною, забезпечуючи плавний перехід для велосипедистів. Натомість біля підземних комунікацій з'явився бордюр прямо на велосипедній доріжці. Це рішення не було передбачено проєктною документацією і викликає подив у фахівців та користувачів велоінфраструктури. 

Ще однією проблемою стала відсутність антипаркувальних стовпчиків чи парканів вздовж велосипедної доріжки. Ці елементи були передбачені проєктом і мали запобігати паркуванню автомобілів на велодоріжці. Однак їх не встановили, що призвело до очікуваних наслідків — вже зафіксовано випадки паркування автівок на велосипедній смузі. 

Фото: t.me/bikecityconsulting

Все це створює певні ризики для велосипедистів: бордюр на велодоріжці може стати причиною падінь та травм, особливо в темну пору доби або за несприятливих погодних умов. А припарковані автомобілі змушують велосипедистів виїжджати на проїзну частину, наражаючись на небезпеку зіткнення з іншими транспортними засобами.

Фото: t.me/bikecityconsulting

Спільнота Bike City, яка активно відстежує розвиток велоінфраструктури в Києві, однією з перших звернула увагу на проблеми з новою велодоріжкою. У своєму Телеграм-каналі велосипедисти намагаються розгадати причини таких відхилень від проєкту.

Виникає запитання: чому при реалізації проєкту були допущені такі суттєві відхилення? Можливо, це пов'язано з технічними труднощами, які виникли під час будівництва, або ж з намаганням зекономити кошти. Проте, незалежно від причин, результат — як з мемів про криворуких будівельників. 

Що далі?

Ситуація з новою велодоріжкою на Солом'янці, підіймає ряд важливих питань щодо реалізації інфраструктурних проєктів у місті:

  • Очевидно, що існує потреба в посиленні контролю за дотриманням проєктної документації при виконанні будівельних робіт.
  • Необхідно з'ясувати, хто несе відповідальність за допущені відхилення від проєкту і які наслідки це матиме.
  • Важливо визначити, чи будуть усунуті виявлені проблеми й хто фінансуватиме ці роботи.

Залишається сподіватися, що міська влада та КП "Центр організації дорожнього руху" (ЦОДР) вживуть необхідних заходів для виправлення недоліків.

Адже розвиток велосипедного руху — це не лише про комфорт окремих груп населення, але й про загальне покращення міського середовища й екологічної ситуації в місті, зменшення заторів тощо.

Читай також: Безбар'єрні світлофори в Києві: як переходять дорогу пішоходи з порушенням зору  

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації