Тетяна Пилипчук стала лауреаткою Премії імені Василя Стуса за 2024 рік

Тетяна Пилипчук стала лауреаткою Премії імені Василя Стуса за 2024 рік Фото: Кирило Русанівський

Цьогорічною Премією імені Василя Стуса було відзначено директорку Харківського літературного музею Тетяну Пилипчук. Члени журі Премії оголосили ім'я лауреатки під час урочистої церемонії, яка відбулася 10 вересня в Києво-Могилянській бізнес-школі.

Володарка Премії імені Василя Стуса отримала грошову винагороду та статуетку, розроблену дизайнером Дмитром Покрасьоном та скульптором Станіславом Кадочниковим.

Чи було страшно нашим шістдесятникам опинитись у нелюдських умовах радянських таборів, не бачити своїх рідних, не мати можливості виховувати дітей? Думаю, так. Та в ситуації граничного досвіду очевидним стає те, що насправді важливо. Не гідно було боятись, коли забирали власну гідність. Чи страшно нам сьогодні? Так. Але ми теж обрали не боятись. І мені здається, що нам сьогодні трішечки легше, тому що у нас є наша історична і культурна спадщина — і українських 1920-х, і українського руху опору 1960-х, — сказала Тетяна Пилипчук під час церемонії.

Фото: Кирило Русанівський

Премію імені Василя Стуса вручають 35 років поспіль. Проводив церемонію журналіст, теле- та радіоведучий Вадим Карп'як. Виступала на церемонії вручення Премії Марія Бурмака — лауреатка 1991 року.

  • Тетяна Пилипчук — культурна менеджерка й волонтерка, директорка Харківського літературного музею, дослідниця української літератури 1920-х – 1930-х років. З 2022 по 2024 роки Тетяна курувала фестиваль "П'ятий Харків", з 2021 року організовує роботу Харківської мистецької резиденції "Слово". 
  • Премія імені Василя Стуса — одна з найдавніших українських премій у царині культури. 1989 року її заснувала Українська асоціація незалежної творчої інтелігенції на чолі з Євгеном Сверстюком. 
  • Нагорода присуджується щороку авторам (літераторам, митцям, режисерам, музикантам, культурним менеджерам), незалежно від місця проживання, прижиттєво, за особливий внесок в українську культуру та стійкість громадянської позиції. За три місяці до церемонії нагородження лауреата кожен член журі зголошує одну кандидатуру. 

Раніше "ТиКиїв" розповідав, як книжкові фестивалі розвивають міста.

Читай також: "Головні літературні премії України: за що й кому їх присуджують"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації