У Києві покажуть "Скіфське золото", яке повернули в Україну

У Києві покажуть "Скіфське золото", яке повернули в Україну Фото: esbu.gov.ua

У столиці відкриється виставка "Скарби Криму. Повернення", на якій представлять "Скіфське золото". Його повернули в Україну після 10 років судових процесів. Про це повідомляють на сторінці заходу у Facebook.

Відвідувачі зможуть побачити 565 експонатів та понад 2000 музейних предметів. Раніше ці артефакти були виставлені в чотирьох музеях Криму: Центральному музеї Тавриди, Керченському історико-культурному заповіднику, Національному заповіднику "Херсонес Таврійський" і Бахчисарайському історико-культурному заповіднику.

Після окупації півострова росією вони експонувалися в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. У 2023 році Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення судів попередніх інстанцій про повернення в Україну предметів з виставки "Крим: золото й таємниці Чорного моря". 

"Скарби Криму. Повернення" — це виставка про потужну перемогу в боротьбі за культурну спадщину України, свідчення нашої тисячолітньої історії, що розкривається через культури багатьох народів, та утвердження верховенства права, — розповіли організатори.

Промоутером експозиції став актор та режисер кримськотатарського походження Ахтем Сеітаблаєв.

Століттями ворог краде наш спадок. Ми продовжуємо давати відсіч. Настав час, коли ми повертаємо своє, — сказав він у відеоанонсі виставки.

"Скарби Криму. Повернення" залишиться постійною експозицією в музеї до повної деокупації Криму, після чого планується перевезення колекції на півострів.

  • ДЕ? Скарбниця Національного музею історії України, вул. Лаврська, 9, корпус 12 (територія Києво-Печерської лаври). Вхід до Лаври через головну браму.
  • КОЛИ? З 5 липня, з 10:00 до 18:00, окрім понеділка.
  • СКІЛЬКИ? 150 грн; для пенсіонерів, студентів, школярів — 100 грн.

Нагадаємо, артефакти з чотирьох музеїв Криму, які зберігалися у Нідерландах майже 10 років після окупації півострова росією, повернули в Україну наприкінці листопада минулого року.

До колекції входять предмети давньогрецької, давньоримської, пізньоскіфської, сарматської, гунської та готичної культур. Їх знайшли під час археологічних розкопок у Криму з ХІХ по XXI століття. Стародавні античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси (медальйони, браслети, намиста), посуд (глеки, кухлі, келихи), свічники, курильниці, амулети, вівтарі, фрагменти античної архітектури тощо — ось лише неповний перелік історичних предметів, віднайдених свого часу у таких місцях як Магарач, Нейзац, Херсонес, у некрополях Джург-Оба, Усть-Альмінському та інших.

0 / 0

З лютого по серпень 2014 року у Музеї Алларда Пірсона тривала виставка "Крим: золото й таємниці Чорного моря", де демонструвались предмети з колекцій НМІУ та чотирьох музеїв Криму. 

У лютому 2014-го росія почала окупацію Криму. Предмети з колекції Національного музею історії України повернули до Києва після завершення виставки, однак повернення цінностей до кримських музеїв стало неможливим. Проте у музеях Криму, які у той час були під контролем окупаційної влади, наполягали саме на цьому.

Почався судовий процес, і у грудні 2016 року суд в Амстердамі постановив передати кримські скарби Україні. Це рішення підтвердив Апеляційний суд Амстердама. Музеї Криму подали скаргу до Верховного суду Нідерландів, але той відхилив її та залишив попереднє рішення без змін. 

Водночас за рішенням Верховного суду Нідерландів Україна мала виплатити Музею Алларда Пірсона 111,689 євро з нарахуванням відсотків за весь час збереження колекцій кримських музеїв. Музей Алларда Пірсона відмовився від визначеної судом виплати та домовився із Мінкультом про повернення скарбів в Україну.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації