У Мінкульті пояснили, чому знесена садиба Зеленських не мала статусу пам'ятки

У Мінкульті пояснили, чому знесена садиба Зеленських не мала статусу пам'ятки Фото: facebook.com/AmiDPerov

У Міністерстві культури та інформаційної політики розповіли, чому знесена забудовником ЖК "Тургеневъ" садиба Зеленських не була внесена до Держреєстру нерухомих пам'яток. 

Там заявили, що історична будівля не мала статусу пам'ятки через те, що КМДА не підготувала та не подала необхідні для внесення будівлі до реєстру документи.

У Мінкульті додали, що з відповідним листом щодо садиби Зеленських від 18 липня до них звернулася ГО "Спадщина Київ", але майже тоді ж забудовник практично повністю зруйнував будівлю.

Проте МКІП все одно невідкладно розгляне подану облікову документацію на засіданні Експертної комісії з питань обліку об'єктів культурної спадщини, — додали у міністерстві.

Також там відповіли на заяву мера Києва Віталія Кличка, який заявив, що Мінкульт не заносить до держреєстру пам'яток більшість об'єктів, поданих КМДА.

У міністерстві стверджують, що від КМДА за останні два роки вони отримали звернення щодо 817 об'єктів, а не понад 1500, як писав Кличко. При цьому до реєстру пам'яток занесли тільки 242 об'єкти, бо подані КМДА документи на усі інші "містили численні грубі помилки". Серед них, зокрема, були об'єкти із символікою комуністичного та тоталітарного режиму.

Також у переліку поданих КМДА об'єктів опинилися ті, які вже занесли до реєстру раніше. Наприклад, Ансамбль Софії Київської. А деякі з поданих  пропозицій стосувались об'єктів, які вже визнали такими, що не підлягають занесенню до реєстру. 

У Мінкульті також нагадали про садибу Барбана на Обсерваторній. Пів року тому її рекомендували занести до реєстру об'єктів культурної спадщини та присвоїти пам'яткоохоронний статус, проте, кажуть у МКіП, процес гальмує КМДА.  

Нагадаємо, увечері 19 липня забудовник ЖК "Тургеневъ" за допомогою важкої техніки зруйнував історичну садибу Зеленських на вулиці Кониського. Демонтажу намагалися завадити активісти, але їх побили "тітушки".

У КМДА відреагували на знесення садиби Зеленських та закликали поліцію притягнути винних до відповідальності. Пізніше столична поліція розпочала кримінальне провадження та вилучила техніку, якою забудовник зруйнував будівлю.

Також про початок провадження повідомили в Офісі генпрокурора. Там кажуть, що історичну будівлю зруйнували попри її арешт.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації