Залишки історичної Садиби Барбана хочуть "втиснути" у новобудову: з'явився проєкт

Залишки історичної Садиби Барбана хочуть "втиснути" у новобудову: з'явився проєкт Візуалізація проєкту забудови Садиби Барбана, Kramall Studio

Забудовник Садиби Барбана на вулиці Обсерваторній показав новий проєкт — історичну будівлю збираються "втиснути" у фасад новобудови. Про це повідомляє спільнота "Зберегти Садибу Барбана".

За словами активістів, після незаконного знесення частини садиби у 2021 році та кількох років боротьби власник звернувся до них у пошуках компромісу. Посередником у перемовинах виступив Департамент охорони культурної спадщини КМДА.

Під час спільних зустрічей склали комюніке, в якому визначили три основні аспекти: історія та культурна спадщина, архітектура та урбаністика, екологія.

Саме з урахуванням цих пунктів забудовник мав переосмислити проєкт. Тепер він нарешті представив його, проте дива не сталось. Представлений проєкт ігнорує буквально кожну з наших вимог, — пояснює представник громади Анатолій Хорошилов. 

Історичну Садибу Барбана хочуть втиснути у новобудову
Візуалізація проєкту забудови Садиби Барбана, Kramall Studio 

Захисники Садиби Барбана визначили два основних порушення. Перше — це "фасадизація" та ігнорування оригінального об'єму. Активісти кажуть, що, замість того, щоб прийняти історичну будівлю за основу проєкту, забудовник "домалював" фасад садиби до своєї будівлі. До того ж висотність нової будівлі у проєкті становить понад 11 поверхів, а її об'єм не залишає місця для двору чи дерев.

Історичну Садибу Барбана хочуть втиснути у новобудову
Візуалізація проєкту забудови Садиби Барбана, Kramall Studio 

Захисники садиби зазначають, що при спробі демонтажу будівлі у 2021 році забудовник незаконно зрубав 86 рослин навколо неї, з них 38 — дерева. Згідно з планом території, нова будівля займе весь простір, не залишаючи місця для дерев, які мали б відновити.

Довідка. Садиба Барбана — одноповерховий будинок на вулиці Обсерваторній, 6, зведений у 1900 році. У будівлі протягом 1900-1994 років жили, гостювали та працювали вчені, заслужені лікарі, заслужені діячі  мистецтв та культури, класики українського кінематографа та інші. Зокрема, у садибі бували лауреат Нобелівської премії з літератури Джон Стейнбек та "батько" військової фотожурналістики Роберт Капа.

У серпні 2021 року новий власник садиби ТОВ "Інформаційна група "Агентство столичних повідомлень" майже повністю зруйнував будівлю. На її місці планували побудувати житловий комплекс висотою до 26,5 метрів попри те, що раніше Мінкульт заборонив будівництво. Місцева спільнота виступила проти й домоглась визнання Садиби Барбана пам'яткою історії.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації