30 листопада в історії Києва: побиття студентів на Майдані та відкриття Незалежної медіа-профспілки

30 листопада в історії Києва: побиття студентів на Майдані та відкриття Незалежної медіа-профспілки Фото: Getty Images

"ТиКиїв" знайомить тебе з історією нашого улюбленого міста. Щодня ми розповідаємо, хто з відомих киян народився в цей день та які цікаві події відбувалися у столиці в минулому.

30 листопада запам'яталося киянам масовим побиттям студентів "Беркутом" на Майдані Незалежності. Також у цей день було засновано Київську незалежну медіа-профспілку.

30 листопада у столиці народилися й відомі українські діячі. Зокрема, скульптор Анатолій Кущ, письменник Ярослав Стельмах та інші.

Детальніше про цей день в історії читай нижче.

Пам'ятні події в Києві 30 листопада

  • 2002 рік — засновано Київську незалежну медіа-профспілку. Вона захищає професійні, соціальні та трудові права співробітників мас-медіа, бореться з цензурою та іншими видами тиску на журналістів, допомагає становленню прозорих правил роботи на українському медіаринку.
  • 2013 рік — на Майдані Незалежності міліцейський спецпідрозділ "Беркут" силою розігнав мітингарів Євромайдану, більшість з яких були студентами. Загалом "беркутівці" побили близько 400 людей. Щонайменше 79 з них отримали травми, троє — зникли безвісти. Саме цього дня, після жорстокості і свавілля влади, Євромайдан перетворився на Революцію Гідності.
Фото: Getty Images

Відомі кияни, які народилися 30 листопада

  • Анатолій Кущ (нар. 1945 р.) — український скульптор, член Національної спілки художників України, дійсний член Національної академії мистецтв України, Заслужений художник України. У його творчому доробку десятки пам'ятників і монументально-декоративних композицій. Серед них є і відомі пам'ятники столиці: скульптура "Засновникам Київської Русі" і пам'ятник Архангелу Михаїлу на Майдані Незалежності, монумент Незалежності України, пам'ятник Пилипу Орлику на перетині вулиць Пилипа Орлика та Липської. Авторству Анатолія Куща також належить оформлення станції метро "Театральна".
Фото: Енциклопедія сучасної України
  • Ярослав Стельмах (1949-2001) — український дитячий письменник, драматург, кіносценарист, прозаїк, перекладач. У 1999 році визнаний кращим драматургом року. Ярослав Стельмах був автором оповідань та повістей для дітей, найвідоміші з яких "Химера лісового озера, або Митькозавр із Юрківки", "Якось у чужому лісі", "Найкращий намет", "Вікентій Премудрий". Також писав сценарії для фільмів: "Циганка Аза" (1987 р.), "Провінціалки" (1990 р.), "Кіценька" (1995 р.). Широкої популярності набули й п'єси Ярослава Стельмаха: "Гра на клавесині", "Провінціалки" тощо. За два з половиною десятиліття понад 20 його п'єс було поставлено театральними трупами.
Фото: Укрліб
  • Олександр Алфьоров (нар. 1983) — український історик, радіоведучий, громадський та політичний діяч. З 2008 року працює радіоведучим Українського радіо "Культура", з 2019 року — телеведучий на Суспільному телебаченні "UA: Культура". З квітня 2022 року офіцер ССО "Азов-Київ", з вересня — офіцер 3-ї окремої штурмової бригади, начальник групи управління. Є головою експертної топонімічної комісії з опрацювання пропозицій щодо перейменування об'єктів міського підпорядкування, назви яких пов'язані з Російською Федерацією та/або її союзниками (сателітами) при КМДА.
Фото: фейсбук Олександра Алфьорова

Що відзначають 30 листопада

Сьогодні в Україні відзначають День радіотехнічних військ Повітряних Сил ЗСУ. Радіотехнічні війська є основним джерелом інформації про повітряну обстановку і призначені для ведення радіотехнічної розвідки повітряних об'єктів та оповіщення військ. Саме вони інформують українців про небезпеку з неба.

30 листопада, за новим церковним календарем, віряни вшановують пам'ять святого апостола Андрія Первозванного. За Євангелієм, Андрій Первозванний став першим апостолом Ісуса Христа. Саме тому його шанують та часто згадують. В Україні до Андрія Первозванного особливе ставлення, адже за легендами саме він, прибувши на дніпровські кручі, провістив появу Києва.

У світі сьогодні відзначається Міжнародний день захисту інформації. Його в 1988 році оголосила американська Асоціація комп'ютерного обладнання. Саме того року було зафіксовано першу масову епідемію хробака, названого за іменем його творця — Морріса. Після цього фахівці задумалися про необхідність комплексного підходу до забезпечення інформаційної безпеки. Асоціація комп'ютерного обладнання прагнула в такий спосіб нагадати всім про необхідність захисту комп'ютерної інформації та звернути увагу виробників і користувачів обладнання та програмних засобів на проблему безпеки. Цього дня з ініціативи Асоціації відбуваються міжнародні конференції з питань захисту інформації.

30 листопада жінки та дівчата у всьому світі об'єднуються, щоб відзначити Міжнародний день спідниці. Це досить популярне свято закликає носити спідниці на знак солідарності, рівноправності та самовираження. Воно являє собою не лише можливість відзначити жіночність та моду, але й порушує важливі питання рівності статей та індивідуальної свободи.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації