Антимонопольний комітет викрив змову між учасниками аукціону на оренду Житнього ринку

Антимонопольний комітет викрив змову між учасниками аукціону на оренду Житнього ринку Фото: facebook.com/zhytniy.rynok

Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету виявило змову між учасниками аукціону на оренду приміщення Житнього ринку, що відбувся у 2022 році. Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

Там встановили, що у змові брали участь троє учасників електронних торгів на платформі ProZorro, організованих Департаментом комунальної власності КМДА. Це ТОВ "Танджерін", ТОВ "Атерлі" і ТОВ "Тавата". Під час підготовки та участі в аукціоні вони узгоджували свою поведінку, щоб усунути конкуренцію та заволодіти приміщеннями ринку за заниженою ціною.

Як розповів голова Київського обласного територіального відділення АМКУ Олексій Хмельницький, одна з компаній, ТОВ "Атерлі", штучно завищувала ставку, щоб потім знятися з торгів. Це дозволило іншому учаснику, ТОВ "Танджерін", виграти аукціон за значно меншою ціною, ніж було б можливо за чесної конкуренції.

АМКУ викрив змову між учасниками аукціону на оренду Житнього ринку
Фото: facebook.com/khmelnitskyy.aleksey

При цьому усі три компанії використовували спільні IP-адреси, вносили гарантійні внески одна за одну та мали тісні фінансові й господарські зв'язки. Усі ці факти, наголосив Хмельницький, не можуть бути результатом випадкового збігу обставин та свідчать про координацію компаніями своїх дій.

Якби ТОВ "Атерлі" не відмовилось від перемоги, оплата за оренду Житнього ринку становила б 290 млн грн, а в результаті відмови "економія" для переможця торгів і втрата для бюджету Києва на сплаті орендної плати склала 109,8 млн грн.

Дії учасників торгів визнали порушенням законодавства про захист економічної конкуренції і такими, що призвели до спотворення результату аукціону. На порушників наклали штрафи на загальну суму 136 750 грн.

В АМКУ також нагадали, що, за законом, учаснику торгів мають відмовити в участі, якщо протягом останніх трьох років він притягувався до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій.

У жовтні 2023 року стало відомо, що орендатор Житнього ринку ТОВ "Танджерін" не виконав своїх зобов'язань щодо реставрації ринку та не вносив своєчасно орендну плату.

У березні цього року будівлю ринку знову виставили на аукціон, проте шеф-кухар Євген Клопотенко висловив занепокоєння щодо того, що умови торгів можуть бути "заточені" під одного переможця. На його думку, об'єкт навмисно доводять до занепаду, щоб потім перетворити "на черговий бездушний ТРЦ чи висотку-мурашник". Після розголосу аукціон з оренди Житнього ринку перенесли.

А у липні створили робочу групу, яка має вирішити подальшу долю Житнього ринку та як його оновлюватимуть. До неї увійшли представники КМДА, шеф-кухар Євген Клопотенко, депутати Київради, представники громадських організацій та інші фахівці. На першому засіданні робочої групи представники столичної влади запевнили, що зовнішній вигляд та функціонал ринку залишаться без змін.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації