Аварія між "Деміївською" та "Либідською": поліція вручила підозри — в метрополітені відреагували

Аварія між "Деміївською" та "Либідською": поліція вручила підозри — в метрополітені відреагували Фото: facebook.com/UA.National.Police

Правоохоронці вручили посадовцям київського метрополітену підозри в службовій недбалості у справі про аварію між станціями метро "Деміївська" та "Либідська". Водночас у столичній підземці заявили про "політичний тиск".

Серед підозрюваних, яким поліцейські вручили підозри, — виконувач обов'язків начальника КП "Київський метрополітен" та начальник служби колії, тунельних споруд і будівель. 

Їм інкримінують  службову недбалість (ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України). Підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від 850 грн до 11 900 грн або без такого.

0 / 0

Слідство встановило, що протиправні дії підозрюваних призвели до розгерметизації та тріщин у стінах тунелю.

Протягом кількох років фігуранти, які безпосередньо відповідають за проведення обстежень технічного стану споруд метрополітену, приховували факти критичного стану ділянки метрополітену, — розповіли в поліції.

Експерти встановили, що корозії арматури та поступове руйнування окремих елементів тунелю призвели до того, що в основному каркасі конструкції утворилися тріщини. Туди потрапили ґрунтові води й порушилася гідроізоляція тунелю. Усе це призвело до того, що колії метро почало затоплювати. У результаті на ділянці між станціями "Деміївська" та "Либідська" сталось аварійне підтоплення та просідання ґрунту над тунелем.

0 / 0

Після аварії та закриття станцій Київпастранс запустив дублювальніі маршрути наземного громадського транспорту. На це довелося виділити додаткові кошти з міського бюджету. Як наслідок, лише за період з грудня 2023 року до березня 2024 року міському бюджету завдано збитків у розмірі понад 138,5 млн грн. А метро не отримало майже 26 млн грн доходу.

Крім того, для ліквідації наслідків аварії та розроблення необхідної проєктно-технічної документації між "Київським метрополітеном" та комерційною структурою укладено два договори на загальну суму понад 40 млн грн. За попередніми підрахунками, для відновлення пошкодженого тунелю столичної підземки необхідно більше ніж 400 млн грн.

У "Київському метрополітені" заявили, що основні звинувачення полягають у нібито неналежному утриманні та обслуговуванні тунелю, а також його експлуатації. В метрополітені не заперечують, що дослідження засвідчили відхилення від проєктних норм під час будівництва тунелю між "Деміївською" і "Либідською". Однак наполягають на тому, що утримання й експлуатація тунелю виконувалися в повному обсязі.

Зважаючи на очевидний політичний тиск, "Київський метрополітен" наполягає на неупередженому розслідуванні й готовий до співпраці з правоохоронними органами. Разом із тим керівництво столичного метрополітену буде доводити безпідставність звинувачення в суді, — заявили у столичній підземці.

Там додали, що будівельні роботи на майданчику тривають цілодобово, а фахівці роблять усе можливе, щоб рух поїздів між "Деміївською" та "Либідською" відновився вже восени.

0 / 0

Нагадаємо, 8 грудня 2023 року екстрено закрили рух тунелем метро між станціями "Деміївська" та "Либідська" для термінового ремонту прогону, що почав підтікати.

На час перекриття цієї ділянки запустили додаткові маршрути громадського транспорту. А між станціями "Теремки" та "Деміївська" організували човниковий рух поїздів.

Зараз між "Деміївською" та "Либідською" почали будувати новий тунель метро.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації