Деформація тунелів між станціями "Деміївська" та "Либідська" сталась через неякісне проєктування: висновки науковців

Деформація тунелів між станціями "Деміївська" та "Либідська" сталась через неякісне проєктування: висновки науковців Скриншот відео Павла Авдокушина

За попередніми висновками наукових експертів, причиною деформації тунелю між станціями київського метро "Деміївська" та "Либідська" стали неякісні проєктні рішення та будівництво. Про це повідомив директор Департаменту транспортної інфраструктури Руслан Кандибор. 

Він розповів, що 24 січня були отримані перші попередні висновки експертного дослідження від фахівців Науково-дослідної судово-експертної установи щодо причин деформації тунелю.

У своєму висновку науковці зазначили, що причиною є неякісні проєктні рішення з облаштування тунелю в межах аварійної ділянки. А також неякісні будівельно-монтажні роботи спорудження конструкції тунелю цієї ділянки, — каже Кандибор.

Він додав, що саме цей відрізок тунелю проходить у надскладних гідрогеологічних умовах. Зокрема, тут пролягають дуже водонасичені ґрунти з шаром торфу, дрібного і середнього піску.

Водночас Кандибор наголосив, що це попередні висновки, і експертне дослідження триває. Остаточні результати будуть відомі після того, як розриють котлован над тунелем. Тільки тоді експерти зможуть провести всі необхідні дослідження його конструкції  ззовні.

Утім вже зараз ми бачимо, що причиною є неякісне проєктування та недбале виконання робіт, наслідки якого нині доводиться ліквідовувати, — додав Кандибор.

Згідно з висновками науковців, "Київський метрополітен" виконував усі необхідні регламентні роботи з утримання та експлуатації тунелю, а зупинка руху поїздів була своєчасною.  

Нагадаємо, 8 грудня 2023 року екстрено закрили рух тунелем метро між станціями "Деміївська" та "Либідська" для термінового ремонту прогону, що почав підтікати.

На час перекриття частини синьої гілки запустили додаткові маршрути громадського транспорту. А на Либідській площі внесли зміни в організацію дорожнього руху. Між станціями "Теремки" та "Деміївська" працює човниковий рух поїздів.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації