Ботсад Гришка чекає на "катастрофу" взимку, якщо росія не припинить обстріли

Ботсад Гришка чекає на "катастрофу" взимку, якщо росія не припинить обстріли Фото: "ТиКиїв"/Ольга Кононенко

У київському ботанічному саду імені Миколи Гришка можуть загинути рідкісні та екзотичні види рослин, якщо росія продовжить обстрілювати енергетичну інфраструктуру України. Про це пише The Guardian.

Цієї зими на ботсад може чекати "катастрофа", якщо обстріли продовжаться. Протягом останніх місяців росія систематично знищувала енергетичну інфраструктуру України, і у наступні холодні місяці у Києві знову можливі блекаути.

Крім того, ціни на електроенергію зросли вдвічі, а фінансування ботсаду, навпаки, скоротилося. Ситуація з грошима настільки скрутна, що співробітникам установи нещодавно скоротили зарплату.

Найгірший сценарій — ми втратимо значну частину нашої колекції, — каже очільник відділу тропічних і субтропічних рослин Роман Іванников.

Коли відключають світло, співробітники ботсаду розтоплюють дров'яну піч в оранжереях з екзотичними рослинами. Взимку вона працює цілодобово, адже рослинам потрібна постійна температура. Холоду та спеки вони не люблять.

До настання перших холодів ботсаду потрібно отримати додаткові генератори. Минулого року в оранжереї з унікальною колекцією орхідей, які є особливо вразливими, встановили три теплові насоси для підтримки температури. Також за пожертви благодійників придбали 242 тонни паливних гранул, що дозволило пережити зиму. Проте резервного живлення на випадок тривалих відключень немає.

Час від часу уламки ракет та шахедів, якими росія обстрілює Київ, падають на територію ботсаду та розбивають скло у теплицях. Одна з вибухових хвиль вибила шматок стіни та перекинула червонокнижні рослини. Прямих влучань у територію установи не було, але він все одно зазнав чималих пошкоджень.

Головна дослідниця Жанна Ярославська каже, що головна мета ботсаду зараз полягає у тому, щоб він та його 4000 тропічних і субтропічних рослин пережили цю зиму.

Ботанічний сад імені Миколи Гришка заснований у 1935 році. Він є найбільшим ботсадом в Україні та одним із найбільших у Європі. Тут ростуть близько 13 000 видів дерев, квітів та інших рослин з усього світу. На ділянці площею 52 гектари розташовані наукові відділи та дві лабораторії. 

Нагадаємо, у Софії Київської відкрили артоб'єкт "Re:Forma духу", створений з уламка стовбура 400-річної липи Петра Могили, яка постраждала під час буревію у травні 2022 року. Його створив скульптор Костянтин Скритуцький, який був автором артоб'єктів на Пейзажній Алеї.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації