Будівництво військового кладовища на Київщині: що передбачено у проєкті

Будівництво військового кладовища на Київщині: що передбачено у проєкті Фото: Деснянська РДА

Питання будівництва військового кладовища на Київщині нарешті зрушило з місця. Цього року розпочнеться його будівництво. Про це повідомили на сайті Київської ОВА.

Нагадаємо, що Національне військове меморіальне кладовище мало з'явитися в селищі Биківня на території Биківнянського лісу. Та нещодавно стало відомо, що його не зведуть у стислі терміни. Причина полягає в тому, що частина території Биківнянського лісу, на якій було заплановано розмістити військове кладовище, є досі повністю не дослідженою і може містити певну кількість ще невиявлених поховань жертв політичних репресій. 

У швидкі строки було визначено нове місце для військового кладовища. Роботи з його будівництва розпочинаються у листопаді, але вже не в Биківні, а на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району Київщини. Площа кладовища складе майже 270 гектарів. 

Вибір місця розташування для будівництва Національного військового меморіального кладовища відбувався за декількома критеріями: 

  • загальна площа ділянки повинна бути понад 100 гектарів; 
  • локація зі зручним транспортним сполученням; 
  • має бути налагоджений рух громадського транспорту; 
  • місце має бути зручним для близьких та рідних похованих, а також для приймання іноземних делегацій і поважних гостей, проведення церемоніалу; 
  • земельна ділянка має бути придатною для проведення будівельних робіт за загальнобудівельними параметрами. 

Загалом Національне військове меморіальне кладовище передбачатиме цілий комплекс будівель, споруд та площ. Він складатиметься з військового кладовища традиційних та колумбарних поховань, ритуальної будівлі, музейного комплексу російсько-української війни, адміністративної та громадської споруд із зонами ветеранського відпочинку і розвитку, а також споруд для організації почесних поховань. 

Візуальна складова військового кладовища буде розроблена на етапі проєктування з урахуванням українських традицій та особливого чутливого ставлення українців до питання увіковічення пам'яті героїв російсько-української війни. Це буде місце вдячності та вшанування полеглих бійців, де люди дізнаватимуться про них та їхні подвиги. 

Будівництво Національного військового меморіального кладовища буде розбито на кілька черг. У першій черзі заплановане будівництво сектора традиційних поховань, колумбарію, площі, де проходитимуть прощання з воїнами, а також необхідних споруд для організації поховань. Роботи з облаштування всіх цих об'єктів планують завершити до кінця року. Після цього буде побудований весь комплекс будівель та споруд, який буде передбачено проєктом.

Раніше "ТиКиїв" писав, який досвід у створенні військових кладовищ є у різних країнах світу. Де ховають полеглих військових у США, Франції, Італії та інших країнах — читай за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації