Будівництво ЖК "Тургеневъ" у центрі Києва суперечить закону про деколонізацію — Інститут нацпам’яті

Будівництво ЖК "Тургеневъ" у центрі Києва суперечить закону про деколонізацію — Інститут нацпам’яті Візуалізація ЖК "Тургеневъ"

Будівництво нового житлового комплексу "Тургеневъ" у центрі Києва суперечить вимогам закону про деколонізацію. Про це повідомив активіст Дмитро Перов, посилаючись на відповідь Українського інституту національної пам'яті.

Він нагадав, що ЖК з такою назвою планують звести на вулиці Олександра Кониського, 22 (стара назва — Тургеневська). Зараз за цією адресою розташована історична садиба Зеленських, також відома як садиба Малініна. За словами активіста, вона заважає забудовнику, тому той шукає привід знести старовинний будинок.

Так, у квітні 2024 року забудовник, ТОВ "Тургенєв Білд", замовив дослідження, згідно з яким садиба нібито не може набути статусу пам'ятки через те, що її збудували на замовлення професора російської філології та купця Василя Малініна.

Будівництво ЖК Тургеневъ суперечить закону
Садиба Зеленських. Фото: facebook.com/AmiDPerov

У відповідь Перов, ГО "Спадщина" та депутат Київради Олександр Супрун звернулися до Українського інституту національної пам'яті. У своєму зверненні вони поцікавились, чи не порушує вимог законодавства будівництво ЖК з назвою "Тургеневъ" на місці історичної садиби.

Там відповіли, що назва комплексу дійсно суперечить закону про деколонізацію, оскільки він названий на честь російського письменника та поета Івана Тургенєва, який у своїх творах зневажливо ставився до українців. 

Перов своєю чергою додав, що раніше Інститут нацпам'яті вже давав пояснення, чому факт зведення історичних будівель на замовлення "спірних" історичних постатей не впливає на їхню архітектурну цінність і значення як пам'ятки. 

Нагадаємо, у травні цього року київська влада підтримала петицію про збереження садиби Зеленських. Мер Києва Віталій Кличко відповів, що підтримує занесення садиби до переліку щойно виявлених об'єктів культурної спадщини, проте для цього спочатку потрібно розглянути історичну довідку на будівлю та провести інші дослідження.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації